- Мој сан је да овај град не буде подељен ни у сећању, ни у комеморцији - навео је Пуповац и додао је да може да истрајава да то тако буде, али да је потребан и допринос других.


Упитао је колико ће још времена требати да се у Вуковару и на другим местима страдања током 20. века појаве морални и политички ауторитети народа, вера и држава који ће поделити суосећање и жаљење на такав начин да ће пијетет једних постати и пијетет других.

Указао је да би требало чинити све да се чекање на то не претвори у трајно стање.

На питање да ли ће бити у четвртак у Колони сећања када Хрватска званично одаје пошту страдалима у Вуковару, Пуповац је казао да је у Вуковару данас на свим местима на којима треба и жели да буде.

„Данас смо овде и за четвртак и за свако место на којем бисмо требали бити", казао је.

Комеморације требају бити инклузивне, казао је Пуповац и додао да су у Вуковару страдали људи различитих националности и пред рат и у рату, те да би требало отворити могућност да сви људи осете одговорност и добију прилику да покажу оно што као људи требају, а то је подељен осећај пијетета према страдалима.

Пуповац је казао да је, као и ранијих година и данас када се обележава 30 година од страдања Вуковара, обишао два места на којима су почињени тешки злочини над његовим грађанима - Дунав и Овчару, као и да су запалили свеће у српско - православној цркви Светог Николе за све недужне жртве, све погинуле.

„Учинило смо то са снажним шаосећањем са њиховом патњом, као и са са патњом коју њихово страдање до данас изазива код њихових најближих“, казао је Пуповац.

Наводећи да пре 30 година није био у Вуковару, Пуповац каже да има осећај као да јесте, као и у Глини пре 80 година.

Истиче да свако од тих места, и све године и ратове, с више или мање свести живимо и данас али, наглашава, на начин на који не бисмо требали.

„Ми бисмо требали живети своје животе, а не смрти својих мртвих. Ми бисмо требали живети своје животе, а не мржње својих и туђих историјских непријатељстава. Ми бисмо требали живети животе своје деце уколико не желимо да њихове животе живи неко други. Ми бисмо требали живети будућност своје деце, а не прошлост својих очева, дедова и прадедова, оних од пре 30 и 80 година. Ми не бисмо требали живети у кругу, у колу смрти и мржње и страшне прошлости наших предака“, поручио је Пуповац.

Према његовим речима, одајући пошту страдалима, ми оживљавамо и осмишљавамо наше идеале, идеале будућег живота и будућих слобода.

(Танјуг)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".