- Један од најтежих дана за нашу земљу и наш народ од 2004. и 2008. године.  Од 1999. године, као што знате немамо ефективну контролу на КиМ. Требало нам је много времена да сами испитамо шта се догодило на КиМ. Да бисмо могли да саопштимо истину људима, и да припремимо терен за доношење одлука - рекао је председник на самом почетку свог обраћања. 

- Страдало је тројица Срба са Косова и Метохије. Двојица од снајперске ватре када није било неопходно да буду ликвидирани. Постоји бојазан да је страдало и четврто лице.

"Пусти га да умре"

Председник је рекао да имамо тонске снимке где се Албанци смеју и причају: "пусти га да умре".

Вучић је прочитао транскрипт аудио-записа Куртијевих полицајаца који нису желели да укажу помоћ рањеном Србину. 

- "Одредите му време саучешћа. Ма преживеће, преживеће. Ма боље да га пустимо да остане овде. Ви му као дајте прву помоћ. Општи смех". Тако. Све ћемо ми то њима лепо да скинемо да се види како професионалци поступају - рекао је председник.

У једном моменту изговорили су и: "Није штета да умре".

- Ноћас око 2.46 група Срба са КиМ поставила је два камиона као барикаде у Бањској на северу Косова и Метохије. Затим, долази косовска полиција која покушава да уклони те барикаде, ту долази до сукоба са Србима који су барикаде поставили, и у том сукобу је убијен полицајац Африм Буњаку и рањено још једно лице.

- У 8.57 административни прелаз Јариње и Брњак су затворени, пуцњаве и окршаји и даље трају. У 10 и 15 Албанци саопштавају да су 4 српске општине и зона антитерористичке операције. Шта се у ствари договрило, да људи знају... Иако смо о томе много пута говорили, иако сам свакога дана на то упозоравао и у Њујорку и у Бриселу, мало ко је то хтео да чује и да слуша. Срби, и то не људи из ценгралне Србије како су лагали у приштинским медијима, већ људи са КиМ су се побунили не желећи више да трпе Куртијев терор.

Од 3. новембра, када је Курти из Берлина сменио командира Ђурића за регион Север, постављеног у складу са чланом 9 Бриселнског споразума, 62 пута су користили тзв. косовску полицију против Срба, 22 ескалалаторна потеза на северу КиМ, 56 етнички мотивисаних напада на Србе. Било је само питање тренутка када ће они који Куртијева полиција прогони да покушају да учине нешто за себе и своје породице. Да будемо прецизни - ни на који начин не желим да оправдам убиство полицијског полицајца, нити је то могуће правдати. То јесте за осуду и то је нешто што никоме није било потребно, понајмање српском народу, у тренутку када су сви схватили да је Курти главни огранизатор хаоса на КиМ - рекао је Вучић. 

Председник се обраћа у згради Генералног секретаријата председника Републике.

Подсећамо, на северу Косова од рано јутрос трају драматични догађаји, а у месту Бањска, одјекују пуцњи. Како су претходно јавили наши репортери, Срби су преплашени и закључали су се у кућама, а све од страха шта ће им се десити због хаоса који је креирао Аљбин Курти.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".