- Хладни фронт који нам пристиже већ је захватио северозапад Војводине - Сомбор, Палић и тај део. Тамо има и облака, али ништа не пада - наводи Тодоровић.

Истиче да ће се облаци кретати током поднева и вечери на исток.

- Вероватно ће и у Београду у вечерњим сатима почети да дува северозападни ветар умереног интензитета. Неће бити олује, али најзначајнији догађаји у току ноћи и сутра су значајан пад температуре и велика количина падавина - каже Тодоровић.

Температура би, према његовим речима, требало да падне за десетак степени.

- Данас већ можда и на северозападу, али сутра у практично већем делу Србије. И оно најзначајније упозорење је због количине падавина - каже Тодоровић.

Даље наводи да ће падавине бити неуједначене, па ће негде пасти пет, а негде десет милиметара кише и више. Проблем представља и то што се не може рећи тачна локација пљускова, те да он може бити у сваком делу Србије.

- Можда у почетку у Војводини, у југозападној Србији, касније сутра поподне и у централним и источним крајевима. У сваком случају, значи негде можда падне и између 50 и 80 милиметара кише. Не би било изненађење и више - каже Тодровић.

Напомиње да киша и пљускови у тако кратком року могу да изазову и бујичне поплаве.

- Ти локални пљускови у кратком временском периоду су опаснији него целодневна киша, са којом и може нешто да се предузме да се ублажи тај напад воде - каже Тодоровић.

Опасност од поплаве

- Има опасности од бујичне поплаве у брдскопланинским пределима. Због тога што терени који имају велики нагиб, кад падне велика количина кише, слива се у вододерине, потоке, мање речице и добија на снази - каже Тодоровић.

Наводи да ће бити слична ситуација какву смо имали у јуну и јулу месецу, а постоји опасност и од градске бујице.

- То значи може да се деси у великим градовима као што је Београд, поготово у брском делу града, да падне неким деловима града 20, у неким деловима града и 50 милиметара. Тамо где је израженије, тамо може да дође до бујичне поплаве, да се вода сјури из неке стрмине у неку улицу. Одводни канали не могу у таквим ситуацијама да приме ту воду. Биће вероватно и подвожњаци пуни воде, неке улице ће можда бити под неким слојем воде - каже Тодоровић.

Главне падавине очекују се током сутра после подне, а од понедељка већ следи опоравак.

Имаћемо право михољско лето

- У понедељак већ следи опоравак, биће мало кише на југозападу и у југу, престају падавине и биће сунчано Пријатно време имаћемо и последњих дана септембра и првих неколико дана октобра. Почетал јесени носи праве карактеристике михољског лета са максималном температуром од 23 до 27 степени - каже Тодоровић за "Прва" Тв.

Захлађење се очекује између 05. и 10. октобра, а тек после десетог и петнаестог максималне температуре кретаће се између 15 и 20 степени, најавио је Тодоровић.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".