Ових дана објављени су нови снимци великог градилишта источно од Каира.

Привремени назив је Нова административна престоница и то је само један од неколико мегапројеката владе председника Абдела Фатаха ел Сисија.

Нова престоница, која се налази 60 километара југоисточно од Каира, гради се за шест милиона становника, а дизајнирана је да смањи саобраћајне гужве и реши друге инфраструктурне проблеме пренасељеног Каира.

Пројектом управља египатско Министарство одбране, а план је да се седиште владе консолидује и премести у контролисаније окружење. Планирано је постављање 6.000 камера. Граде се нови парламент, министарства и друге владине зграде као и амбасаде.

У новом граду се већ налази највиша зграда у Африци (Иконска кула висока скоро 400 метара), огромна председничка палата, десетине зграда министарстава, школа, болница, џамија...

Завршетак радова се тек назире, а египатска влада је дубоко у дуговима. Неки људи су почели да се усељавају, иако многи становници Каира кажу да не могу да приуште живот у новом граду. Очекује се да ће нова административна престоница бити повезана са Каиром линијом метроа.

БОНУС ВИДЕО: