Током претходних недеља бележи се повећан број заражених корона вирусом. С друге стране, око 30 одсто светске популације сваке године добије грип. Да ли стручњаци очекују судар короне и грипа и шта треба предузети да се заштитимо, говори др Милунка Милинковић, епидемиолог из Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут".

Вирус грипа за сада још увек није потврђен у Србији, а његова сезона обично траје од октобра до маја, када Институт за јавно здравље спроводи епидемиолошки надзор, наводи епидемиолог др Милунка Милинковић. "С обзиром на то да се региструје и пораст респираторних инфекција, у наредном периоду можемо очекивати да ће се регистровати и грип, али за сада још увек немамо потврђене случајеве оболелих", каже докторка за РТС.

Претходне сезоне, први случај регистрован је већ почетком новембра месеца и пик епидемијског таласа достигнут је већ у јануару месецу, а максимум епидемијског таласа био је у фебруару, марту месецу. Ипак, претходних недеља се бележи повећан број заражених корона вирусом.

Како сада изгледа клиничка слика заражених короном?

Најчешће су у питању благе до средње тешке форме болести и на основу клиничке слике није могуће разликовати да ли се ради о инфекцији вирусом грипа или короном, напомиње гошћа Јутарњег програма, пише РТС. Зато се уводи тестирање и на основу тога се врши диференцијална дијагноза.

"Претходне сезоне на основу података из популационог надзора, односно 2022. године, регистровано је 350.000 обољења сличних грипу. А што се тиче података о броју вакцинисаних особа, 304.000 је укупно вакцинисано у Републици Србији и то 70 одсто њих су лица старија од 65 година", наводи др Милинковић и додаје и да су то уобичајне бројке и то су подаци о пацијентима који су имали обољења слична грипу јер се не тестира свака респираторна инфекција како би се потврдио грип.

Вакцинација најбоља заштита

Вакцине би требало да стигну у Домове здравља током прве половине октобра месеца, у складу са планом потреба које су исказале здравствене установе, додаје докторка. Вакцинација се првенствено препоручује трудницама, старијима од шест месеци који имају нека хронична обољења као што су кардиоваскуларне болести, плућне болести, особама са малигнитетима, имунокомпромитованим особама, особама са хроничним неуролошким болестима, са метаболичким болестима укључујући дијабетес и, наравно, особама старијима од 65 година.

Такође, препоручују се здравственим радницима, запосленима у геронтолошким центрима и лицима смештенима у геронтолошким центрима и установама социјалне заштите.

- Као и свака вакцина, можемо рећи да није 100 одсто ефикасна, али је значајно да редукује хоспитализацију и смртност. С обзиром на то да сваке године долази до ситних промена у самом вирусу, а пошто вакцинални имунитет или имунитет након прележане инфекције је од шест до 12 месеци, сваке сезоне се саветује вакцинација и препоручује се да се особе вакцинишу пред почетак сезоне, с обзиром да је потребно две до три недеље за стицање имунитета - истиче др Милунка Милинковић.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".