Преваранти раскопају купатило, узму аванс, а онда не одговарају на позиве и поруке. Оставе шут, цигле и блато, а онда су људи у обавези да ангажују нове мајсторе, па их поправка уместо 1.000, кошта 2.000 евра. У Унији потрошача кажу да им се чак стотинак грађана јавило са истом причом.

Ова непријатна ситуација догодила се Љубици Ћосовић.

- Укуцала сам на интернету реновирање купатила и изашао ми је један сасвим пристојан сајт на којем је све било по принципу кључ у руке, да долази екипа и све набављају сами. Позвала сам тај телефон и човек је већ то поподне био спреман да дође и понудио је пристојну цену. Донео је своје уговоре и печате. Како су растурили купатило, тако је кренуло недолажење радника. Сваки дан биће сутра, биће сутра - објашњава Љубица.

У Унији кажу да само двадесетак одсто њих тражи одштету на суду. На то преваранти и рачунају, јер малом броју људи вратиће новац, а паре од осталих остају њима и они су тако на добитку. Ретко када их ко гони кривично. Тренутно је акутулна "водоинсталатерска мафија" а преваранти обично мењају адресу, број телефона, назив фирме.

Фото: Профимедиа

 

- Тренутно је изузетно заступљена та тзв. водоинсталатерска мафија. Ако се погледају подаци у АПР-у може се приметити да они у просеку егзистирају две до три године, па се бришу из регистра. Дакле, оснивају се под разним именима - наводи Весна Перинчић, Републичка унија потрошача.

Чак и ако мајстор има уговор и печат, изгледа, то није гаранција. Из МУП-а кажу да нису ни имали оваквих пријава. У највећем броју случајева грађани покрећу само тужбе, кажу адвокати, јер им је најважније да врате новац, а ретко ко се одлучује на кривичну пријаву, за коју је запрећена и казна затвора.

Међутим, нејасно је како надлежни не реагују или не примете да једне те исте фирме и појединци, након тужби, враћају новац већем броју грађана, али настављају да послују под другим именом.

Бонус видео:

(Мондо)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".