Лоше вести већ дуже време долазе нам са тржишта"црног злата". Већ неко време цене горива у Србији биле су веће из недеље у недељу, а тренд је пратио раст и кретање цене барела на светским берзама.

Барел је на лондонском тржишту до скоро био 75 долара, а током претходних недеља цена је "отишла" на ниво од око 90 долара, што је била највиша цена од јануара ове године. Цена је потом претходних дана дошла и до 94 долара, а јутрос је барел на европском тржишту надомак 95 долара. И ту није крај лошим вестима.

Голдман Сацхс: Цена нафте би ускоро могла "скочити" на 107 долара!

Цене нафте могле би се попети на троцифрену вредност до следеће године ако Русија и Саудијска Арабија не повуку своје агресивне резове испоруке, упозорио је Голдман Сацхс своје клијенте.

Банка на Wалл Стреету је узела у обзир могућност високих цена нафте много пре него што су Русија и Саудијска Арабија објавиле раније ове недеље да продужавају смањење производње до краја 2023. Та је најава већ подигла цене горива и сирове нафте Брент изнад 94 долар за барел за први пут у 10 месеци. Брент сирова је референтна светска цена нафте и производи се у Северном мору.

Последице високих цена види и америчко тржиште. Инфлација у САД у августу је достигла ниво од 3,7 одсто, први месечни раст од јуна 2022. године, изазван првенствено вишим ценама енергената, који су скочиле за читавих 10,5 одсто за месец дана. Русија и Саудијска Арабија су смањивањем своје прозводње главни кривци за раст цена нафте до десетомесечног максимума од 94 долара.

Веће и акцизе на гориво у Србији

Домаћи фактор који ће утицати на цену горива у Србији већ од октобра јесу акцизе. Влада Србије усвојила је Предлог закона о изменама и допунама Закона о акцизама, којим је предложено повећање специфичних износа акцизе на деривате нафте, дуванске прерађевине и алкохолна пића, кафу и течности за пуњење електронских цигарета за 8 одсто у односу на важеће износе акциза.

То практично значи да ће акциза на бензин бити повећана за 4,63 динара за литар и износиће 62,47 динара, на дизел би требало да износи 4,76 динара и биће 64,24 динара, а на течни нафтни гас ТНГ би требало да буде повећана за 3,61 динар по килограму и да износи 48,78 динара. Иначе, акцизе на бензин сада износе 57,84 динара, на дизел 59,48, а на ТНГ 45,16 по килограму.

Сада је питање само да ли ће произвођачи већу акцизу пребацити и на цену која иде према потрошачима.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: