Школа није свакоме ишла од руке, а међу нашим познатим личностима има оних који су направили велике каријере, али се не могу похвалити успехом у школи.

Примера ради, Марији Шерифовић музика и те како иде од руке, о чему сведоче бројне награде и признања које је освојила широм региона и света, али зато школу баш и није волела. И није једина.

Фото: АТА имагес, И. Маринковић

 

 

Певачица је у родном Крагујевцу завршила основну и средњу школу. Нерадо је ишла на наставу, па је због тога у четвртој години гимназије једва завршила разред. Марија није са успехом завршила разред, па је због тога наставно-научно веће упућује на полагање разредног испита из чак четири предмета.

"Није са успехом завршила разред, већ се упућује на полагање разредног испита из: социологије, филозофије, француског језика и физичког васпитања“

И сама Марија је једном приликом истакла да је желела да упише средњу музичку школу, али пошто није стигла да се спреми за пријемни, уписала је Прву крагујевачку гимназију.

„Изабрала сам чувену гимназију, само зато што је била у згради до музичке школе. Нисам имала превелику жељу да баш ту гимназију похађам, али сада сам срећна што је све тако испало, јер ни у једној другој не бих стекла опште знање као што сам у њој. Прве две године су ми биле супер, а после сам више била испред школе него у њој, јер је почело моје интересовање за музику. Сам бог ми је послао учитеља Миланка Стефановића да ми буде разредни, јер ме је покривао кад сам попустила у школи. Он је био музичар у слободно време, свирао је романсе на хармоници, па је разумео моју потребу за музиком. Други професори нису били благонаклони према мени као он. Превише су тренирали строгоћу на мени. Пошто нису били предивни, разреде сам завршавала као добар или врлодобар ђак. Да будем искрена, не носим фантастичне успомене из средње пошто професори нису имали разумевања за мене“, испричала је она у једном интервјуу.Многе познате личности су, попут Марије, имале проблеме у школи, па су тако због лоших оцена завршавале на поправном испиту.

Фото: АТА имагес

 

Једна од њих је и Милош Биковић, који је сада један од најтраженијих глумаца у Русији, а својевремено је пао на поправни – и то из руског језика, који сада говори као матерњи.

"Разредна у гимназији ми је предавала руски и у првом разреду ме је оборила, дала ми кеца. То је био први пут да сам био недовољан на полугодишту. Касније сам заволео руски, открио Достојевског, читао дела и триповао да сам неки од његових јунака, неки руски боготражитељ“, испричао је својевремено Биковић.

Фото: В. Данилов

 

Саша Лошић Лоша и гитариста Младен Павић Пава ушли су у историју Прве сарајевске гимназије као једини ученици који су пали на поправни испит из физичког васпитања. До Лошине генерације само је Брега имао најнижу оцену из фискултуре.

„Пава и ја смо пали на поправни јер нисмо долазили целе године на часове физичког васпитања. Професор нам је дао најнижу оцену и рекао: „Ово морате некако одрадити.“ Задао нам је да преко лета копамо канал за водовод који се постављао у школском дворишту. И Брега је пао на поправни из физичког десетак година раније. Ми смо једина три ученика у историји Прве сарајевске гимназије која умало да изгубе годину због физичког васпитања“, присетио се једном Лоша.

Фото: Н.Скендерија/АТА имагес

 

Певач Саша Матић, који је пре 24 године започео успешну каријеру, поред гимназије има завршену и средњу музичку школу, открио је својевремено за да је умало пао последњу годину. Како је открио, пред крај школоваја није знао апсолутно ништа од програма који је требало да полаже, а професор га је упозорио да ће понављати разред.

„Професор ми каже да ћу понављати, јер немам појма градиво. Ја сам га уверавао да нећу. Седнем, проучим лепо испитни програм и у јуну, у зборници музичке школе, лепо пише Александар Матић, награда за најбоље интерпретиран испитни програм у целој музичкој школи ‘Коста Манојловић’“, открио је певач.

Професор му је тада рекао да му с једне стране честита, али с друге стране да није видео већег идиота у каријери.

„Увек смо били тема на наставничком већу. Цела та екипа, јер смо ми свирали заједно кад се заврши настава. Преподне је гимназија, поподне музичка школа, а увече свирка. Ја не знам када сам спавао. Мени је данас јако жао што нисам уписао Академију и што је нисам завршио. Ваљда смо били млађи и пуни елана и ваљда смо желели да се докажемо“, признао је Саша Матић.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".