Прави ајвар се прави од печених паприка, уља, соли и шећера. У принципу у њега се не додаје ништа више, али ако желите да буде пикантнији може да се стави љута папричица. Јесен и зима не могу да се замисле без ајвара, а како се паприке користе у већини рецепата за зимницу, битно је да одаберете квалитетне. Бирајте оне црвене, пљоснате и дугачке, правилног облика. Треба да буде месната, али што сувља, тј. у меснатом делу паприке не сме бити много воде.

Састојци

  • 25 кг паприка
  • 250 мл уља
  • 1 кашика соли
  • 1 кашика сирћета 
  • 1 кашичица шећера 

Припрема

Испеците паприке и ставите их у најлон кесе, па оставите да стоје неких сат до два. Након тога огулите паприке и ставите у цедељику. Њабоље да стоје преко ноћи, јер морају да се оцеде. Паприке самељите и додајте их у шерпу у коју сте мало науљили. Пржите и мешајте, а у другој шерпи загрејте уље (250 мл). Преко паприка сипајте загрејано уље и добро промешајте, па наставите да пржите. Потребно је да пржите још неких 2-3 сата, уз повремено мешање. Као и код џема, да ли је ајвар готов проверавате варјачом. Када прођете варјачом по дну и ако се не смеса не спаја одмах, готов је. На крају додајте шећер, со и сирће и добро промешајте. Пола сата пред крај пржења стерилишите тегле у рерни на 100°Ц. Врућ ајвар сипајте у вреле тегле и затворите. Вратите у рерни и оставите још сат времена на 75°Ц. 

Напомена: Немојте да преоржите ајвар, јер може да се деси да уље исплива на површину. 

БОНУС ВИДЕО: 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".