На еБаy-у ВХС касете се продају за више од 17.000 евра, а класици из детињства попут "101 далматинац" и "Мала сирена" вреде на хиљаде евра, долара или фунти. 

Прошлог месеца ВХС касета "Повратак у будућност", која је још увек била у оригиналном омоту, продата је за невероватних 10.000 долара (око 9.400 евра) на аукцији. За "ретку" верзију Дизнијевог "101 далматинца", у запечаћеној амбалажи, на еБаy-у се нуди 15.000 фунти.

Такође се нуди и веома ретко издање "Нинџа корњача" из 1990. година које кошта око 10.000 евра. Касета "Аладина" која никад није била коришћена нуди се по цени од око 6.000 евра. У јуну прошле године ВХС касета "Повратак у будућност" продата је за 75.000 долара. ВХС касета "Терминатора" (1984) у првом издању и готово савршеном стању продата је на аукцији за 432.500 долара прошле године. 

Да би ВХС касете биле разматране за те вртоглаве цифре, оне морају бити у беспрекорном стању, по могућности неотворене. Али то не значи да половна ВХС касета не може да вреди колико аутомобил. Стање трака је кључно за њихову продајну цену.

Стручњак за антиквитете Трејси Мартин рекла је да су колекционари спремни  добро да плате да би поседовали ВХС касету из прошлости. "ВХС касете нас воде на пут сећања – то је разлог зашто се људи сада боре да поседују касете из 1980-их и 90-их“, рекла је Трејси за Тхе Сун.

Како наводи Даилy Маил, више ствари утиче на то за колико ће касета бити продата: 

  • Услови складиштења: Траке које се чувају на хладним, сувим местима далеко од директне сунчеве светлости су боље. Влажност и високе температуре нису добре.
  • Истрошеност при репродукцији: Има ли благог хабања сваки пут када се пушта ВХС трака? Временом, то може довести до проблема са праћењем и видљивим "линијама“ при репродукцији.
  • Буђ је непријатељ: ако се складишти у влажним условима, буђ може расти на тракама и оштетити видео и аудио. Када се буђ успостави, враћање траке у првобитно стање је тешко.
  • Правилно премотавање уназад: Веровали или не, ако сте ручно премотавали траку, а не користили ту опцију у свом видеорекордеру, можда сте продужили трајања траке.

Да је у питању била глобално популарна ствар, сведочи и чињеница да није било домаћинства у Србији који у неком тренутку није имао бар једну касету.

БОНУС ВИДЕО: 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".