Првог дана овогодишњег усменог дела пријемног испита на Павосудној академији десило се нешто доста неочекивано. Наиме оно што ћете видети на снимку који је на свом Твитер налогу објавио Милан Антонијевић, правник и дугогодишњи активиста за људска права, изазвало је лавину коментара и покренуло расправу о томе шта се заправо догодило.

А догодило се то да је после одговора које је дао један од кандидата реаговао један од чланова комисије.

- Ја се извињавам, морам да реагујем. А зашто морам да реагујем. Погледајте сви одговоре које ми имамо испред нас. Колега је од речи до речи прочитао оно што имамо испред нас. Значи, ја заиста морам да реагујем јер преко овога због своје части и посла који обављам не могу и нећу да пређем. А надам се да постоји снимак одговора колегиног. Буквално смо колегница тужилац и ја пратили – од речи до речи је прочитао одговор који ми имамо испред нас. Је л имате снимак овога? Е одлично. Ја да учествујем у овоме нећу. Значи, и то да знате - рекао је Младен Ненадић, главни јавни тужилац за организовани криминал.

Кандидат је без речи изашао из сале а после тога је одређена пауза.

Антонијевић, који је објавио овај спорни део полагања испита, написао је да је захвалан члановима комисије који су се успротивили овоме што се догодило и да је сада на тужилаштву да ради свој посао.

- Некако млади правник дође до питања и одговора за усмени део испита за упис на Правосудну академију и тај одговор научи напамет, од речи до речи. Хвала члановима комисије који су часно рекли да на то намештање неће пристати, а на тужилаштву је да ради свој посао - написао је Антонијевић.

Подсећања ради, пријемни испит кандидата за полазника Правосудне академије по први пут је могао да се прати уживо, путем ливе стрима преко Yоутубе канала, 2018. године. Од тада, то је постала стална пракса. Директор ПА Ненад Вујић је тада прецизирао да је до сада Правосудна академија обезбеђивала директан пренос испита у својим просторијама за све заинтересоване, а ово ће бити први пут да директан пренос заинтересовани могу да прате и преко свог кућног рачунара.

Саопштење Правосудне академије

Саопштење Правосудне академије поводом догађаја насталог на усменом делу пријемног испита за упис XИИИ генерације полазника Правосудне академије, дана 13. септембра 2023. године преносимо у целости:

"Правосудна академија, у циљу отклањања сумње у регуларност испитног процеса, обавештава јавност о следећим чињеницама:

Приликом извлачења питања, кандидат је грешком извукао питање са нацртом тачног одговора, а који се даје члановима комисије. Кандидат ту чињеницу није пријавио те је због тога дисквалификован из поступка, што се може утврдити из јавно објављене ранг листе. Истичемо да, ова грешка, није угрозила интегритет процеса полагања испита у односу на друге кандидате. Детаљном провером утврђено је да је до пропуста дошло само код овог кандидта, те да ова, ненамерна грешка, ни на који начин није угрозила интегритет процеса полагања испита у односу на остале кандидате. Након што је утврђено како је дошло до пропуста и кандидат дисквалификован из даљег процеса полагања пријемног испита, испитна комисија је једногласно, укључујући и главног тужица за организовани криминал Младена Ненадића наставила са радом, што се може видети на јавно доступним снимцима директног преноса полагања испита. Правосудна акдемија ће као и до сада, радити и наставити да ради на сталном унапређењу и допуни процедура, како би се додатно унапредила тајност испитних питања уз очување пуне транспарентности полагања испита", наводи се у саопштењу.

БОНУС ВИДЕО: