Жалбе на одлуку Основног суда у Бечеју да се преиначи првобитна одлука да се бране са слободе и да им се ипак, одреди притвор, уложиле су и З.К. (56) коју је хранитељица ангажовала за чување детета док је она на мору, као и њена гошћа, иначе рођака, Љ.П. (49) држављанка Босне и Херцеговине са хрватским пасошем.

- О њиховим жалбама на одлуку да им се, ипак, одреди притвор, тек треба да се одлучи – сазнајемо у бечејском Основном суду. - И о њиховим жалбама ће одлучивати Веће Вишег суда у Зрењанину.

Све три се сумњиче за напуштање немоћног лица, а после хапшења и саслушања у Основном јавном тужилаштву, судија за претходни поступак им је изрекао меру забране међусобног комуницирања и састајања, као и са још три сведока, који треба да буду саслушани. Страној држављани Љ.П. одузет је пасош и забрањено јој је да напусти Србију до окончања поступка. Бечејско Основно јавно тужилаштво се, међутим, жалило на ту одлуку, па је првобитна одлука преиначена, па за све три одређен притвор.

Приликом саслушања у бечејском основном тужилаштву, осумњичене су изнеле своју одбрану, а према незваничним сазнањима, хранитељка четрнаестогодишњег дечака са посебним потребама, казала је да је тог дана кренула на одмор, на море и да је бригу о дечаку поверила З.К. која јој је рођака. О одласку на одмор је, како је испричала, усмено обавестила Центар за социјални рад у Новом Бечеју.

Фото: Љ. П.

 

Осумњичене З.К. и њена гошћа Љ.П., биле су у стану, а онда су у једном моменту обе отишле да купе бурек, а дечак, са озбиљним менталним сметњама, остао је сам без надзора. Оне су, како сазнајемо, у своју одбрану рекле да су се напољу задржале мање од пола сата.

Због трагедије четрнаестогодишњака, Покрајински секретеријат за социјалну политику, демографију и равноправност полова у Новом Саду, урадио је ванредни инспекцијски надзор над радом Центра за социјални рад Нови Бечеј и сачинио извештај о уоченим пропустима и неправилностима.

- Извештај је прослеђен Основном јавном тужилаштву у Бечеју, које на основу свих прикупљених доказа спроводи истражни поступак – кажу у ресорном Покрајинском секретеријату. - Нова сазнања до којих је Покрајински секретеријат дошао, због тока истраге, нисмо у могућности да поделимо у овом тренутку.

ПЛАТИЛА 25.000 ДИНАРА?

ХРАНИТЕЉКА М.Л. је, како сазнајемо, З.К. коју је ангажовала да чува њеног 14-годишњег штићеника док је она на одмору, за ту услугу, наводно, платила око 25.000 динара.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".