Верници данас славе Светог Симеона Столпника, великог чудотворца, који је даноноћно стајао на стубу и молио се.

Данашњи дан познат је и као почетак Црквене Нове године, када поциње нови годишњи циклус призивања молитвеног заступништва светих по минејском, месецном, богослужбеном кругу.

Према обичајима, на данашњи дан, када се слави и Свети Симеон Столпник, поциње јесења сетва. На данашњи дан гледа се и какав је месец, ако је млад, према веровању ће родити жито, али биће родна и цела година.

Фото: СПЦ

 

 

Свети Симеон Столпник је родом Сирјанин. У 18. години је побегао од куце и замонашио се. Током монашког живота стално је постио, а према предању 40 дана без престанка.

Назван је Столпник када се одлучио на тежак подвиг, живот на стубу (столпу).

Око његовог стуба поцели су да се окупљају болесни, робови, цареви, али и богаташи. Помагао је свима и одвраћао људе од јереси. Према предању, поред његовог стуба дошла је једном и змија и живела мирно поред њега. Змији је један дан у око упао трун, а Свети Симеон Столпник се сажалио на змију и излецио је, након цега је отишла у захвалности.

Свети Симеон Столпник упокојио се у септембру 459. године, а његове мошти налазе се у цркви у Антиохији у Антакији у Турској.

БОНУС ВИДЕО: