Рајко Дујмић рођен је у Загребу 1954. године. Како су његови родитељи били веома сиромашни, он је још као дечак од 13 година почео да ради и то као музичар у стриптиз бару. Исте године Дујмић је написао и своју прву песму под називом "Смиј се".

- Отац је био поморски капетан из Сушка крај Ријеке, и стално је пловио. Мама је била Аустријанка, рођена у Бечу, и била је домаћица. Родитељи су дуго покушавали да добију дете, и ја сам рођен након 11 година њиховог брака. Од мајке сам наследио музикалност. Иако се никад није бавила музиком, увек је нешто певушила. Мој таленат је препознала још кад сам имао годину дана. Родитељи су ми тада поклонили усну хармонику, а ја је сатима нисам испуштао. Чак сам зарадио и жуљ на усницама од свирања. Кад ми је било четири године мама ме је одвела у музичку школу. Из прве сам на виолини одсвирао канон ‘Братец Мартин’. Часна сестра која је била моја професорка водила ме је по целој школи, показујући ме као чудо од детета, описао је своје одрастање музичар у једном интервјуу, како су преносиле "Вести".

- Нисам имао прилике да будем размажено дете. Били смо веома скромних имовинских могућности, ништа нисмо имали, чак ни стан. Све сам морао сам да стекнем, никада ми нико ништа није дао. Морао сам да радим и зарађујем за хлеб. Од 13. године почео сам професионално да свирам у једном стриптиз бару. Било је то огромно искуство за малог дечака. И тамо, а и касније у групама у којима сам свирао, био сам најмлађи, па су ме остали штитили од разних животних удараца.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Novi Fosili (@novi_fosili)

 

Рајко Дујмић завршио је средњу музичку школу у Загребу, на смеру за виолину, а затим и Педагошку академију. Пре него што је почео да свира у бенду "Нови фосили", где је достигао врхунац своје популарности, музичар је био део састава "Црно-бијели" и "Клан", а још на почетку своје музичке каријере сарађивао је са Јосипом Лисац и Златним акордима.

Слободан Момчиловић Мока позвао је Дујмића да свира у "Новим фосилима" 1975. године, али је музичар то одбио како се не би замерао колегама из бенда "Црно-бијели". Међутим, наредне 1976. године одлучио је да пређе у "Нове фосиле", где је био клавијатуриста и написао је неке од најпознатијих песама ове хрватске групе, а онда је постао и вођа овог популарног бенда. Успешни музичар и конпозитор прве запажене успехе постигао је песмама "Сањај ме" и "Да те не волим", које је написао 1977. године.

Чувени музичар и композитор остварио је запажене успехе и на Евровизији. "Нови фосили" су се такмичили 1987. године песмом "Ја сам за плес", са којом су освојили четврто место, а највећи успех је забележио са групом "Рива" 1989. године, када је овај састав победио на Евровизији са његовом песмом "Роцк ме".

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Stari Hitovi (@starrihitovi)

 

Група је у свом пуном саставу нсаступала до 1991. године, када су се разишли, а Рајко Дујмић и Маринко Колнагу наступали су заједно са две певачице до 2001. године. "Нови фосили" су се окупили поново у Загребу 2005. године и наставили да раде до 2012. године када им је преминуо бубњар Ненад Шарић.

Убрзо након тога уследила је велика свађа у бенду. Рајко је избачен из популарног састава, што га је веома погодило, а његове колеге су овај потез објашњавале његовим проблемима са зависношћу, те лошим здравственим стањем музичара, због чега, како су његове колеге описале, „није био способан да три сата ради на позорници“.

- Због тешке Дујмићеве болести одлучили смо тренутно да престанемо са радом групе. Наиме, познато је да Рајко већ тридесетак година води битку са зависношћу због које смо се разишли 1991. након што је одбио одлазак на лечење, сложили су се тада Сања Долежал, Маринко Цолнаго и Владимир Кочиш Зец у разговору за "24сата".

Након одлуке чланова бенда да Дујмић више не буде део овог састава, музичар је тужио колеге и сараднике јер користе назив "Нови фосили", што им је он забранио.

- Жао ми је што се све ово догодило јер мислим да такав бенд као што су ‘Нови фосили’, који ове године славе 50 година постојања, није заслужио једну овакву мрљу у свом постојању, рекла је тада Сања Долежал за "24сата" и додала да је Дујмић генијалац и најбољи музичар на нашим просторима.

Убрзо након што су се разишли чланови бенда "Нови фосили", уследио је још један скандал у животу Рајка Дујмића. Наиме, 2015. године полиција га је привела јер је супругу Снежану покушао да избаци из стана док је био под утицајем алкохола.

- Били смо заједно у стану. Цео дан је пио и пуштао своје две омиљене песме диве Витни Хјустон коју обожава. Скупиле су му се емоције, почео је да плаче и одједном је без разлога постао агресиван. Зграбио ме за врат и покушао силом избацити из стана. Суседи су чули буку, уплашили се и звали полицију, изјавила је тада Сњежана Дујмић, преноси "Блиц".

Рајко Дујмић је, како су писали медији, 2018. успео да се реши алкохола и дроге, који су били његови главни пороци. Поново је 2019. године приведен након што га супруга пријавила да ју је ударио. Како се тада суочавао са озбиљним здрабвственим проблемима, једва је дисао и ходао, смештен је у затворску болницу, а из притвора је пуштен после три месеца.

Наредне 2020. године имао је тешку саобраћајну несрећу када је изгубио контролу над возилом и пао у провалију, а убрзо је смештен у Клинички центар у Ријеци, где је и преминуо 4. августа.

(Еспресо)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".