Свој минимални купаћи костим који “више открива него што покрива” Реард је назвао – бикини! Петог јула 1946. године, када га је представио на базену “Молитор” у Паризу, изазвао је прави модни скандал.

Реар није могао да нађе ниједну манекенку која би пристала да понесе његов бикини. На крају је “атомски купаћи”, како га је рекламирао његов творац, званично представила 19-годишња егзотична плесачица париског казина Мишелин Бернардини.

 

 

Како је ова девојка касније изјавила, није јој био проблем да се у јавности појави “разголићена” јер је и иначе тако наступала. За разлику од дотадашњих дводелних купаћих костима који су покривали стомак, бикини је откривао пупак, а поприлично и женску задњицу и бутине. Скандал је био неизбежан.

У Европи, под притиском католичке цркве, италијанска, шпанска и белгијска влада забраниле су продају бикинија. У Француској, малени купаћи је био забрањен на плажама Атлантика, али не и на Медитерану.

 

 

Ипак, Мишелин је постала звезда, нарочито међу мушкарцима. Само након прве промоције примила је преко 50 хиљада писма фанова широм света са понудама које су варирале од непристојних до брачних.

Искористивши славу коју је стекла, ова смела девојка се преселила у Аустралију и запослила у позоришту. Касније се удала за америчког војника и преселила у САД где је радила као глумица све до 1970. године.

Јавност је у међувремену заборавила на њу, али не и на бикини који је постао неизоставни модни детаљ на свима плажама света све до данашњих дана.

Мишелин  данас има 95 година, а последње позирање пред камерама обавила је сада већ давне 1986. године.

БОНУС ВИДЕО:

СВЕТСКА КОНФЕРЕНЦИЈА РОБОТИКЕ: Вртоглави напредак машина

(Курир/Блиц жена)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".