Двоје радника, чија имена нису обелодањена, осумњичено је да је направило "непоправљиву штету на структури" грађевине која се налази на Унесковој листи светске баштине.

 - Двоје осумњичених тренутно се налази у притвору у складу са законом. Овај случај настављамо да истражујемо - рекли су у полицији Шансија.

Непоправљива штета

Биро за културне реликвије Шансија саопштило је да је уништена значајна деоница Кинеског зида.

 - У питању је релативно нетакнута деоница Кинеског зида од огромне важности за истраживаче - навели су из бироа.

Уништена деоница налази се на око шест сати вожње западно од Пекинга и датира из доба кинеске династије Минг, која је владала земљом од 14. до 17. века. Фотографије и снимци са места уништења приказују зид који је пресечен прашњавим путем, на којем се виде трагови копања багера и проласка возила.

Кинески зид је, иначе, најпрепознатљивији национални симбол Кине и представља једну од највећих туристичких атракција у тој земљи. Зид са осматрачницама дугачак је више од 21.000 километара и једина је грађевина на Земљи која се може видети са Месеца. Верује се да је градња зида, који је подигнут као одбрана од номадских племена, започела у трећем веку и да је настављена вековима касније. Највећа деоница направљена је у време династије Минг, односно између 14. и 17. века.

Мали део очуван

Само 6.259 километара, односно мање од десет одсто зида изграђеног током владавине Минга, добро је очувано. Грађевина се, наиме, урушава како због природних фактора, тако и због људи. На пример, у провинцији Шанси људи деценијама краду цигле од којих се састоји зид. Нарочито су током 1970-их грађани масовно односили цигле Кинеског зида и њима градили своје куће.

БОНУС ВИДЕО:

МАМА НАЈБОЉЕ ЗНА: Диндин џиновска панда брине о свом новорођеном младунчету

(Информер)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".