Председник Црне Горе Јаков Милатовић изјавио је у Загребу након сусрета са хрватским председником Зораном Милановићем да је земља на раскрсници - да ли ће постати у потпуности правна држава. Он је рекао да је грађанима неопходна правна држава, али да није сигуран да у томе могу помоћи они који су од Црне Горе направили бесправну државу.

- Волео бих да Црна Гора што пре добије стабилну Владу, да дођемо до решења када је у питању правосуђе. Мислим да је то насушна потреба Црне Горе - казао је Милатовић.

На питање о уласку коалиције За будућност Црне Горе (ЗБЦГ) у нову владу, Милатовић је рекао да не треба мењати тезе.

Фото: Профимедиа

 

 

- Ако што не волим у политици, то је покушај замене теза. Апсолутно, када кажем да Црној Гори треба стабилна влада, знам зашто то говорим. Мислим да сам овде био јасан. Црној Гори треба влада која може додатно кроз подршку парламента реформисати правосуђе. Знате у чему је разлика данас између Црне Горе и Хрватске - та што је пре десетак година у Хрватској убијен један новинар а у Црној Гори је убијен други новинар. Због тога што су независно истраживали краке дуванске мафије на Балкану. Хрватска као земља која је напредовала у контексту права и правосуђа је негде успешно разрешила тај случај, и данас имамо пресуду, не знам сад на колико година, у контексту починалаца убиства Ива Пуканића. Црна Гора, нажалост, никада до краја није расветлила убиство Душка Јовановића, једног новинара који је пре 15-ак година убијен у Црној Гори. И то је разлика - објаснио је Милатовић.

Он је рекао да да жели Црну Гору у којој његова деца живе а да је закон исти за све.

- Уколико то сада не завршимо, ја се бојим да никада нећемо успети да је завршимо. Када говорим о Влади, говорим о Влади која може да реши питање правосуђа и да створи правну државу. И не мислим да они који су од Црне Горе направили бесудну земљу могу сада да решавају проблем јер су били главни за креирање тог проблема. Не бих волио да дође до замене теза. Никакве везе, нити повезаности са коалицијом ЗБЦГ немам. Да имам, био бих у тој партији. Не бих имао своју партију. Мислим да је врло важно да та порука буде јасна. Ја сам ушао у црногорску политику да бих, у мери могућег, направио земљу владавине права и једнаких економских шанси за све - рекао је Милатовић.

Фото: Профимедиа

 

 

Надовезао се Зоран Милановић, рекавши да се "председник Црне Горе непотребно правда, а нема због чега".

- Коалиција ЗБЦГ, то су просрпске странке. Иза тога стоји пуно гласова црногорских грађана. То је управо оно што не желите а дође из Брисела. Уколико се не ради о манијацима, силоватељима, нацистима, следбеницима СС Вафен бригаде, усташама, четницима, правим четницима, немате право свог избора. Ово је "цанцел цултуре". Дакле, сад се по сваку цену жели искључити једна група која је на изборима добила 15 одсто, која мени баш и није симпатична, искрено, ја с њима не бих ишао у коалицију. Али то је потпуно ваша ствар, и ако се ту будете дали ломити и уцењивати, имаћете поломљене ноге које неће зарасти. Господин Вуксановић и хрватски представници у Црној Гори су људи који су, то је моје дубоко уверење и спознаја, врло лојални и одани Црној Гори, европској Црној Гори и то је друштво које ја ценим. Има ли за њих места у влади Црне Горе, желе ли они то, или желе неке друге положаје да би остварили своја природна права, то је онда њихова процена. Али, саставите владу која је ефикасна. Ако у њој има тих такозваних просрпских странака, то је исто слика Црне Горе. Можда бих ја хтио нешто друго, али искрено, не тиче ме се - поручио је Милановић.

Курир.рс/ РТЦГ

БОНУС ВИДЕО: