Један од најпознатијих глумаца који је избио на сцену 1980-их, Мајкл Џеј Фокс (62) постао је скоро једнако познат по својој веома јавној борби против Паркинсонове болести. Након дијагнозе 1991. године, Фоксова болест је напредовала у наредних неколико година и захватила целу леву страну са дрхтањем и укоченошћу. Мајкл Џеј Фокс је рекао да је у "касној благој" фази болести. За клиничке сврхе, Паркинсонова болест се произвољно дели на благе, средње и тешке стадијуме.

ФОТО: Профимедиа

 

Глумац је сликовито описао сазнање да болује од Паркинсона. Наиме, након ноћи опијања, Фокс је приметио дрхтање у његовом десном малом прсту, рани симптом Паркинсонове болести, дијагнозе која ће променити ток његовог живота. Убрзо су се симптоми погоршавали и све је указивало да је озбиљније нарушено његово здравствено стање када се појавило јаче дрхтање, укоченост у куковима и трнци у стопалима.

Фокс, коме је болест дијагностикована са 29 година, верује да је Паркинсонова комбинација генетских и фактора животне средине.

ФОТО: Профимедиа

 

- Највероватније мислим да сам био изложен некој врсти хемикалије. Оно што ми кажемо је да генетика пуни оружје, а окружење повлачи окидач - рекао је својевремено глумац

Фокс је рекао да је најтежи део његове дијагнозе био борба са неизвесношћу и да је своју дијагнозу годинама држао у тајности, јер није знао да ли би публика могла да се смеје ако сазна да се он мучи са болешћу. Како Паркинсонова болест битно утиче и на то како се осећате и размишљате, често се могу јавити проблеми са памћењем, као и депресија и анксиозност.

ФОТО: Профимедиа

 

- Моје краткорочно памћење је погођено. Увек сам имао сјајну вештину за меморисање. Ипак, имао сам неке екстремне ситуације у којима су последњих неколико послова обустављени, јер су ми делови текста били тешки због речи које је требало запамтити - рекао је Фок још 2020. године,

У просеку, људи са Паркинсоновом болешћу умиру око 16 година након што им се дијагностикује или почну да показују симптоме. Они којима је дијагностикована у веома младој доби, на пример око 30 година, могу да живе дуже до 40 година са болешћу.

"Да, смрт куца на врата. Нећу лагати. Постаје тешко, постаје све теже. Сваки дан је све теже", испричао је Мајкл новинарки Џејн Паули. Потом је открио да је имао операцију уклањања бенигног тумора на кичми, но захват му је 'пореметио' ходање па је почео да 'ломи' и друге делове тела, укључујући руку, лакат, лице и шаку.

Објаснио је како је 'велики убица' Паркинсонове болести падање, а могу бити и проблеми са жвакањем хране и упала плућа.

"Не умире се од Паркинсонове болести. Умире се с Паркинсоновом болешћу. Тако, да, размишљао сам о смртности ове болести", испричао је Фокс.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".