Конгоанске трупе насилно су растерале демонстранте против мировне мисије Уједињених нација и других страних организација у среду, након што се на друштвеним мрежама појавио снимак напада на полицајца, преноси Ројтерс уз напомену да није успео да провери аутентичност снимка.

Власти су раније саопштиле да је полицајац каменован до смрти и да је шест демонстраната убијено када је војска интервенисала.

У данашњем саопштењу власти су навеле да је број погинулих 43, док је 158 људи ухапшено, као и да војска спроводи истрагу.

Непроверени снимци објављени на друштвеним мрежама показују како војници утоварају мртва тела у камион и возе их кроз Гому у конвоју.

Директорка локалног огранка Међународног црвеног крста у Гоми Ан-Силви Линдер рекла је да је њена болница након протеста примила велики број људи са тешким убодним и прострелним ранама.

Мировна мисија Уједињених нација у источном Конгу, позната као МОНУСЦО, изразила је саучешц́е и истакла да је и даље забринута због претњи насиљем.

Мисија се од 2022. године суочава са протестима, које су делимично подстакнуте притужбама да није успела да заштити цивиле од вишедеценијског насиља милиције.

На протесту против МОНУСЦО-а у јулу 2022. било је више од 15 мртвих, укључујући три припадника мисије УН у Гоми и граду Бутембо, наводи Ројтерс.

БОНУС ВИДЕО:

РУСИЈА: Гроб Јевгенија Пригожина на Пороховском гробљу у Санкт Петербургу

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".