О промени вере се пуно писало у протеклом периоду, теми која је увек под будним оком медија. Посебно не престаје да занима јавност ко је све од познатих учинио такав корак.

И док једни отворено говоре о томе шта их је навело да донесу ту одлуку, други не желе да коментаришу - што је и њихово право да интиму задрже за себе.

Синан Сакић

Иако рођен као муслиман, један од првих који је пронашао свој духовни мир био је фолк певач Синан Сакић. У Индију је често одлазио са супругом Сабином, што због кћерке која је тамо студирала, што због жеље да уживају у њиховом начину живота. Синан и Сабина су у Индији упознали и духовног вођу Саи Бабу, те су боравили у његовом храму. Медитације су их каже опуштале и смиривале.

Фото: АТА имагес

 

 

Сакићи су први пут отишли у Индију 1996. године, када је њихов син Ален имао тешке опекотине. Тврдили су да им је управо индијски духовни вођа много помогао код овог проблема. Синан је често говорио да га је будизам веома заинтересовао.

Ипак, Сакић је на крају сахрањен по исламским обичајима.

Амир Решић – Нино

На естради најпознатија личност која је чак два пута наводно мењала веру био је покојни фолк певач Амир Решић познатији као Нино. Наводно је са ислама средином 1990-их на врхунцу славе прешао на хришћанство и узео име Никола.

Фото: Принтскрин/РТС

 

 

У православљу је наводно остао до 2004. године када се поново вратио у ислам. Нино је преминуо 2007. године.

Лепа Брена

Међу онима који су променили вероисповест је била и Фахрета Живојиновић надалеко познатија као Лепа Брена која је ислам заменила православљем, а на крштењу добила име Јелена.

Фото:АТА имагес

 

 

Лепа Брена никада није желела да коментарише разлог за овакав корак, али се придржавала свих православних правила и заједно са породицом слави Светог архангела Михаила.

Нада Топчагић

Нада Топчагић долази из муслиманске породице из Модриче.

Фото: АТА имагес

 

 

"Мени тадашњи хоџа није дозволио да сахраним оца како ја желим, већ под њиховим условима и ценама. То је тада за мене било неприхватљиво, а како сам чула, они су имали дил са каменорезачком радњом. Ја и не знам где је мој отац тачно сахрањен, орјентисала сам се раније по четири шљиве, којих данас више нема. Име никада нисам мењала, када сам ја рођена, у селу су биле свега три или четири Наде. Мени јесу родитељи били муслимани, али родитеље нисам могла да бирам, веру сам променила”, казала је Нада, а преноси 072инфо.цом.

Индира Радић

Индира Радић, дете из босанског мешовитог брака, рођена у Добоју, такође је мењала веру.

Фото: АТА имагес, Јутјуб принтскрин/Indira Radic Official

 

 

Она је данас поносна православка, а снимила је и песму “Српкиња је мене мајка родила”.

Емир Кустурица

Емир Кустурица је крштен 6. маја 2015. године у православном манастиру Савина, недалеко од Херцег Новог. Узео је име Немања.

Он је касније изјавио да му је отац био атеиста и увек се декларисао као Србин. Његов отац Мурат Кустурица је био новинар запослен у Секретаријату информисања Социјалистичке Републике Босне и Херцеговине (СРБиХ), а мајка Сенка Нумановић је радила као секретар у суду.

Фото: Профимедиа

 

 

Признао је да су му преци 250 година били муслимани, али су пре тога били православни хришћани. Он је додао да су морали да прихвате ислам како би преживели, јер су у то време Турци владали овим просторима. До тог сазнања дошао је проучавајући разне књиге, а утврдио је да је његова породица српска и да му је стога врло важно када умре да се зна ко је био.

Мина Костић

Интересантан детаљ је да је Мина Костић православна хришћанка, иако потиче из муслиманске породице.

- Волим да се нашалим да је у нашој кући велика слога, иако под истим кровом живе људи који поштују различите религије. Ја сам хришћанка, брат муслиман, а снаја будисткиња. Она устаје у пет ујутру и некада се два сата моли Буди, мени је то прелепо. Сваки дан се молимо сво троје - признала је својевремено певачица, те истакла како она доживљава религију:

Фото: АТА имагес

 

 

- Многи ће да кажу да само у тешким тренуцима верујем у Бога, али морам да их разочарам јер то није истина. Свако ко ме боље познаје зна да сам окренута цркви и да ми је вера у Бога помогла у многим тешким ситуацијама.

(Курир стил)

БОНУС ВИДЕО: