Ханка Палдум, откако се појавила на сцени пре више деценија, важи за једну од најбољих певачица с простора бивше Југославије. Током своје каријере ређала је хитове, сарађивала са највећим музичким именима, а неке од њених песама препевале су њене колеге. Признаје, није јој било право.

Фото: Јутјуб принтскрин/Санела Прашовић Газдо

 

Она у интервјуу говори о својој каријери, односу с Милићем Вукашиновићем, Зорицом Брунцлик, али и о томе што још увек није одржала концерт у Београду.

- Свесна сам да моје име још увек светли најлепшим сјајем над мојим Сарајевом, над многим градовима широм света па тако и Београда! Своју звезду коју сам успела ухватити у временима, када су се цениле уметничке, људске и моралне вредности, па још ако својим мислима, речима, делима, изградите добар карактер и успете све то сачувати, тешко се може угасити њен сјај! Добијала сам озбиљне понуде да коначно одржим концерт у Београду, јер има много моје публике која ме већ одавно очекује и осећам обавезу према оним добрим људима, који воле мене и моје песме, али.... кад год одлучим и негде у медијима изјавим да планирам одржати свој дугоочекивани концерт у Београду, неки духови, неке острашћене особе се узнемире и крену са отровним стрелицама, како би ширећи гнусне лажи о мени, искрено све ми некако огаде, упрљају и убију ми жељу за концертом. Буде ми тешко, не због тога хоћу ли или нећу одржати свој концерти у Београду, јер ја сам у хороскопу бик и све што сматрам да мени прија, да има смисла, то ћу и урадити, јер сам дубоко свесна чињенице, "да човек снује, а Свевишњи одређује"! Жао ми добрих људи, који морају сносити терет оних лоших, па се питам, одакле толика количина мржње и примитивизма.

Ко су ти како кажете нељуди?

- Жалим их, што због свог личног незадовољства путем социјалних мрежа врше "сајбер насиље", како би обезвредили оне који су се честитим радом остварили, који су лидери у свом послу! Јесу ли они свесни да својим лажима и мржњом уносе страх и несигурност међу људе, трују зрак и амбијент у којем се нико не осећа лепо, па ни они који ремете склад и хармонију, јер ту живе и удишу тај исти затровани зрак!

Неким певачима из Србије су забрањени концерти у Хрватској, шта мислите о томе?

- Чула сам да су неким певачима из Србије забранили одржавање концерата у неким градовима у Хрватској. Право да вам кажем, била сам изненађена, јер знам да многи певачи из Србије, они квалитетни, већ одавно гостују у Хрватској па чак и у медијима и тв емисијама. Шта је разлог тадашњим забранама, заиста не знам и није ми драго. Сви они који својом песмом шире љубав и позитивну емоцију, који преносе оне најљепше људске вриједности нека певају!

Фото: Јутјуб принтскрин/БИР ТВ

 

Недавно сам се нашао у једном клубу где је била пуштена песма "Црни снег" у вашем извођењу с Харијем Варешановићем. Морам признати да су људи били изненађени јер нису знали чија је то заправо песма, с обзиром да су је у дуету снимили Цеца Ражнатовић и Аца Лукас.

- Питате ме за песму "Црни снег", коју је за мене музику и аранжман написао Хари Варешановић, а на текст Марине Туцаковић. Снимила сам је у дуету са Харијем за Цроацију рекордс, на мом првом послератном албуму. Наравно, све му уредно платила. Искрено, била сам изненађена када сам убрзо по изласку мог ЦД-а чула да су је снимили Цеца и Аца Лукас. Тада сам покушавала контактирати Харија како бих га питала од куд се та песма нашла код њих. Хари ми се дуго није јављао и схватила сам да је он починио грех према мени! Тек ми је након дужег времена признао да је Цеца чула ту песму код Марине Туцаковић, даље, предпостављате који је сценарио. А сад, ко је заиста ту починио грех према мени, нисам желела да се распитујем!

Фото: АТА имагес

 

Цеца је снимила још две ваше песме, да ли можемо коначно да разјаснимо ту дилему, коме песме припадају извођачима или ауторима?

- Док је за време најтежих година трајала блокада, док смо се борили да преживимо, многе моје песме су преснимиле неке певачице из Србије. Моји велики хитови "Волела сам волела" и "Ја те волим од љубави сва горим" су се нашле код Цеце, "Памтим још", код Мериме Његомир, "Нема кајања" код Сузане Јовановић, "Због тебе", "Црне косе", ма више не знам ко је све снимао и присвајао моје песме. Било ми жао тада, јер су ретки покушавали сазнати да ли сам успела преживети, али ето хвала Богу жива сам, здрава, позитивна. И даље певам, песмом уносим радост својој публици широм света, а понеки ми знају добацити "оргинал је оргинал"! Желим рећи и ово, да покушавам објаснити и разбити фаму о евентуалној нетрпељивости између Зорице Брунцлик и мене. Никад ту није било ничега што би нас навело, не дај Боже, на неко непријатељство, како су годинама неки покушавали инсинуирати због моје песме "Авлије" коју сам извела на фестивалу "Илиџа" 1987. године. Искрено, ту песму нисам објавила ни на каквом носачу звука. Врло ретко сам је изводила на својим концертима. Зорица је негде чула ту песму и учинила јој се занимљивом. Обратила се аутору за дозволу и она је ту песму преснимила на свој начин и у другом аранжману. Песма је стекла велику популарност у неној изведби. Није истина да је то разлог неког анимозитета између нас две. Једноставно, наши путеви се нису укрштали, она је имала свој пут, а ја свој.

Фото: sarics

 

Недавно је Милић Вукашиновић имао озбиљну операцију. Да ли сте се чули са њим?

- Са Милићем Вукашиновићем већ дуго не сарађујем, али сам с њим и даље у блиском пријатељском односу. Без обзира што не сарађујемо, уз њега и његову породицу сам увек била, како се каже и у добру и у злу, то траје до данас. Жао ми је да му је здравље нарушено и да је морао хитно на операцију. Чула са се с њим и сада се опоравља.

Да ли се редовно чујете са неким колегама из Београда и чији рад највише поштујете?

- Без обзира на све подвале, што неки покушавају ружним и тешким речима и клеветама, не размишљајући о последицама и хоће ли некоме нанети бол, а себи сигурна сам створиће немир и кошмар, ја ипак повремено одем у Београд и никад нисам доживела ни најмању непријатност, сви ме с поштовањем и радошћу поздрављају. Са многим колегама имам сасвим коректан однос, а са некима баш искрен пријатељски, као са Сузаном Манчић, Жељком Самарџићем, Аземином Грбић, Лепом Лукић, Аном Бекутом, Драганом Мирковић. Радујем се њиховим успесима и сусрету с њима. Поред колега у Србији имам много својих истинских фанова, које јако поштујем.

Курир.рс/ Ексклузива.ба

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".