Тејла је претрпела малтретирање и изолацију у школи, а сада инспирише друге као мотивациони говорник и звезда Инстаграма. Ова млада жена је рођена са неуролошким поремећајем који погађа једну у четири милиона особа на свету.

Другачија од других, Тејла Клемент има двадесет и четири године и живи на Новом Зеланду. Рођена је са Мебијусовим синдромом и живела је цео живот неспособна да помера очи лево-десно, или да подигне обрве и горњу усну. Мебиусов синдром погађа мишиће лица који се користе за контролу израза лица и покрета очију, и они постају ослабљени или чак делимично парализовани.

Не постоји лек, међутим, симптоми могу да се лече. Пошто је била често малтретирана у школи, Тејла је некада чезнула за нормалним осмехом, али је сада задовољна што је другачија и верује да је рођена да се истиче.

 

 

- Није увек било лако. Провела сам много година мрзећи свој осмех, желећи да имам нормалан осмех, желећи да једноставно не постојим јер је то изгледало лакше него да сам жива, али неким чудом сам још увек овде. Сада знам да сам рођена да се истичем. Рођена сам да правим разлику у овом свету и знам то свим срцем. Мој синдром и неспособност да се осмехнем је највећи поклон који сам икада могла да добијем, то ми је дозволило да помогнем и инспиришем толико људи - рекла је она.

Када је имала 12 година, била је подвргнута операцији реанимације лица у нади да ће повратити неки добровољни покрет на њеном лицу. Шест месеци након неуспеле операције, Тејла су се јављале самоубилачке мисли и завршила је у болници.

 

 

Ова корективна процедура – која се понекад назива и операција осмеха – укључивала је трансплантацију меког ткива са Тајлине бутине на обе стране њеног лица. Намера је била да јој се могући да стисне уста на начин који би имитирао осмех. Међутим, осмочасовни поступак се показао неуспешним, остављајући јој модрице и оток.

Због овог синдрома током школских година, другови из разреда су јој се смејали, вриштали јој у лице, па чак и гађали овчијим изметом.

 

 

- Чак су ме и наставници третирали другачије. Ја бих била једина особа са подигнутом руком у разреду и учитељица би ме само погледала, а затим скренула поглед и не би ме подигла да поставим питање. Списак се наставља, али на мене су бацали овчију измет, јурили низ брда, торбу би ми испразнили на под. Чак се сећам да сам на свој 16. рођендан дошла у школу тако узбуђена јер су људи увек доносили балоне и торту и храну за рођендан људи у групи. Увек бих доносила ствари за рођендан свих других, тако да сам била узбуђена што сам била у центру пажње, али када сам дошла у школу нико није дигао галаму око мене. Добила сам напола поједен блок чоколаде. Све што се десило је утицало на моје самопоуздање и самопоштовање - испричала је.

 

 

Као резултат тога, када је имала 18 година, Тејла је имала дијагнозу тешке клиничке депресије и анксиозности са ПТСП- ом и дисоцијативним нападима. Шест месеци након неуспеле операције, Тејлу су почеле да муче самоубилачке мисли и завршила је у болници из које је изашла 2015. и 2016. године, направивши шест покушаја самоубиства пре него што је пронашла вежбе као механизам за суочавање.

Тренирала је пливање, али је одустала од такмичарског пливања са 18 година због проблема са менталним здрављем. Ипак је одлучила да поново уђе у свет фитнеса након што ју је контактирала организација за пара-атлетичаре.

 

 

Испоставило се да је природни спортиста, а недуго затим, почела је да ниже спортске успехе. Прати је готово 25 хиљада људи на Инстаграму, а данас је пензионисана атлетичарка. Након свих проживљених искустава постала је мотивациони говорник.

БОНУС ВИДЕО: