Британски генерал је оценио да је у мултиполарном свету тај ризик порастао, јер се државе различитим средствима боре за различите политичке циљеве, пренео је Ројтерс.

"Мислим да морамо да будемо опрезни, да људи не допусте да нас ратоборна природа неке наше политике доведе у позицију у којој ескалација неке ситуације може да нас одведе до погрешне процене“, рекао је он у интервјуу који ће бити емитован сутра на Тајмс Радију.

У источној Европи тензије расту последњих недеља након што је Европска унија оптужила Белорусију да је на грнице са ЕУ довела хиљаде избеглица с циљем да изазове хуманитарну кризу дуж границе са Пољском која је чланица ЕУ што би могло да увуче у конфликт и Русију и НАТО, наводи агенција.

Председник Руске Федерације Владимир Путин изјавио је данас да непланиране вежбе НАТО у Црном мору представљају озбиљан изазов за Москву и да Русија нема никакве везе са кризом на границама свог блиског савезника Белорусије и Пољске.

Картер је оценио да су ауторитарни ривали вољни да искористе било које средство које им је на располагању - било да је реч о избеглицама, порасту цена гаса, употребе плаћеничких снага или сајбер нападима.

„Карактер ратовања се променио“, закључио је британски генерал.