Од 1. септембра ђаци од петог до осмог разреда у оквиру слободних наставних активности које се односе на изборне предмете међу којима су Грађанско васпитање и Верска настава добијају и Врлине и вредности.

У заводу за унапређење образовања кажу, да је идеја да предавања буду интерактивна да их држе психолози и педагози. Професори за сада имају одређене резерве према предлогу будући да још нема јасног плана како све то треба да се примени у пракси.

Праведност, поштење, толеранција, солидарност, емпатија...и ту списку врлина није крај, о њиховој важности, значају за формирању здраве личности ђаци основних школа од ове школске године требало би више да уче.

Слободне наставне активности дају слободу ђацима да сами одаберу који од понуђених програма их највише занима. Врлине и вредности, тако је барем осмишљено могу да предају психолози и педагози будући да су најкомпетентнији.

- Мислим да је сјајно да предају психолози будући да су обучени за рад са децом за интерактивни приступ нарочито на ове теме значај врлина, разумевања... и слично. Исто што би био додатн плус је сто би свакако приближило психолога и психологију деци и разбило уврежено мишљење да се код псхихолога иде по казни - рекла је Драгица Михајловић, психолог.

Фото: П. Милошевић

 

 

Просветари не мисле да би увођењем нових ванаставних активности ђаци били кажњени додатним обавезама, али имају одређене резерве како предавања заправо треба да изгледају. Истичу да до сада нису видели наставне планове и да када уводите новине у школи морате да чујете мишљења ђака, родитеља и професора.

- Ми се залажемо да буду изузетно стручни људи али не сме да буде као Грађанско и да може свако да предаје у недостатку часова, како би неко примао новце, према томе ово је веома озбиљан предмет, предмет који свима недостаје, моралне вредности су тотално пале - рекао је Милорад Антић, Форум Средњих школа.

Фото: Н. Карлић

 

 

Да би се тај пад моралних вредности зауставио многи обрасци понашања нарочито у јавном простару морају да се менајају, кажу психолози.

- Оно што се показало и у другим државама када се разговарало на ове теме иако је о њима слушао одређен број ђака јако су утицали на своје вршњаке преносили своје знање, јасније препознавали насиље и утицали да се то заустави и слично - рекла је Драгица Михајловић психолог.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".