На састанку је истакнуто да ће школска година почети редовно 1. септембра и да ће безбедност ученика бити стављена у први план.

Министарка Ђукић Дејановић је рекла да ће се сарадња са синдикатима наставити у континуитету и да је уверена да ће бити додатно продубљена "јер само дијалогом и заједничким радом можемо да радимо много више".

- Надам се доброј сарадњи са адекватним резултатима. Залажем се за бољи материјални положај запослених у просвети и учинићу све што је у мојој моћи да се просек плата просветних радника у наредном периоду доведе до нивоа републичког просека у јавном сектору, што је један од основних и приоритетних захтева синдиката - истакла је министарка у саопштењу Министарства просвете.

Подсетила је да ће плате у просвети бити увећане од септембра за 5,5 одсто, док ће у јануару повећање бити за 10 одсто.

Договорено је да ће се сва отворена питања која су у надлежности Министарства просвете решавати у континуираној, непосредној и интензивној сарадњи са синдикатима на чешћим састанцима.

Ко све чека већу зараду

На повишице у просвети право има пет категорија запослених:

предшколско образовање 28.813*
основно образовање 75.162
средње образовање 35.957
ученички стандард 1.514
студентски домови 2.416
* број запослених

На састанку су учествовали Слободан Брајковић, председник Синдиката радника у просвети Србије, Валентина Илић, председница Синдиката образовања Србије, Добривоје Марјановић, председник Уније синдиката просветних радника Србије, Срђан Словић, председник Гранског синдиката просветних радника Србије "Независност", као и други представници синдиката.

Репрезентативни синдикати просвете су се након састанка огласили и саопштили да у изложени следећи захтеви просветних радника:

  • Да се одмах зараде запослених у образовању изједначе са нивоом просечне зараде у Републици Србији (тренутно износи нето 86.220 динара, прим, аут) и да се изради стратегија за повећање у наредном периоду.
  • Да се одмах у складу са договором са Министарством просвете и на основу формулације радне групе и измени законска регулатива, донесу правилници, измене уредбе, како би се повећао број ангажованих стручних сарадника и повећа додатак одељенским старељинама.
  • Да се одмах приступи дефинисању и смањењу педагошке администрације, кроз израду правилника, који ће дефинисати обим и облик документације, а на предлог репрезентативних синдиката.

У просвети веће плате очекује 143.867 запослених. Тренутно је просечна плата 74.000 динара, а са укупним најављеним растом биће 88.000 динара.

Курир.рс

БОНУС ВИДЕО: