Карма је појам индијске филозофије који означава неумољиво и неизбежно сазревање сваког нашег хтења или чина, односно свако делање које покреће ланац узрока и последица.

Закон карме

Закон карме се не намеће споља, он је положен у самој нашој природи. Суштина закона карме је да свако биће сноси последице сопствених дела. Тако је делање истовремено испољавање воље и узрок условљености субјекта. Карма тако постаје „закон чијем се дејству не може избећи". Свако биће наслеђује сопствена дела, настављајући са чињењем нових дела, чије ће последице осетити касније. Збир човекових дела одређује његов садашњи и будући живот, а садашњи живот и карактер одређени су делима извршеним у пређашњем животу. Закон „дозревање плодова“ се не ограничава на један живот, него је основ вере у препорађање.

Фото: Профимедиа

 

8 правила карме које би свако од нас требало да поштује:

1. Карма је спора је као корњача, а кида као лав.

Већина оних који нису веровали да карма постоји, уверили су се у то. Она понекад може бити веома спора, али кад-тад ће вас стићи. Верујте, када вас сустигне, неће вам бити добро.

2. Не чини другоме зло. Вратиће ти се тамо где те највише боли.

Водите рачуна да никада ви не будете узрок нечијег уништења живота. Карма ће то добро запамтити и када се најмање будете надали, удариће вас тамо где вам је најслабија тачка. Већини је вратила преко оних које највише воле, јер срећа се не гради на туђој несрећи.

3. Води рачуна како се односиш према сиромашним људима.

Никада немој исмевати сиромашне људе. Карма је чудо, никад не можеш бити сигуран да можда баш ти сутра нећеш бити највећи бескућник на свету.

Фото: Профимедиа

 

4. Никога не понижавај

Карма највише памти и осуђује понижавање слабијих од себе. Једног дана ће вам то вратити на начин да више никога нећете моћи понизити, јер најдубље дно ће бити управо ви.

5. Не прави се бољим од других.

То није својствено културном и васпитаном човеку, углавном то раде неваспитане особе, популарно назване „сељаци“. Међутим, према законима карме, такве особе никада неће стићи до угледа у друштву којем тако теже, вечито ће бити најгори!

6. Не заборави – „Ко другом јаму копа, сам у њу пада“.

Много пута је то и доказано, већина људи се утопи у сопственом блату. Зато, радије брините за себе и не оптерећујте се другима, а посебно не будите главни узрок њиховог неуспеха. Јер врло брзо бисте могли да се нађете заједно са њима на дну.

Фото: Профимедиа

 

7. „Можеш како хоћеш, ал’ не можеш докле хоћеш“.

Сви ми имамо тренутке у животу када мислимо да смо најјачи и најмоћнији, међутим, оно што сте ви умислили у својој глави да сте центар света, нажалост, само вас вара. Карма ће вам неко време дозволити да радите шта год пожелите другима, али на крају ће вас напустити да патите гледајући како други уживају у вашем пропадању.

8. Никада се не радуј туђој несрећи.

Најгори људи су они који се хране туђом боли и тугом. Мој вам је савет да се одрекнете тога, јер карма је чудо, врло брзо вам може дати прилику да се забавите самим собом, а верујте, то не би било добро за вас.

(Стил)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".