Из Општине Тешањ су казали да су они власници, али да се управљање азилом се уговара на годишњем нивоу путем јавног позива, што укључује хватање напуштених и изгубљених паса, пружање одговарајућег смештаја, прехране, ветеринарске бриге и друго, пише Клиx, преноси Српскаинфо.

– У последњих пет година, уложена су значајна средства у изградњу објеката и побољшање услова рада азила: изграђен је простор за особље и ветеринарску службу, боксови за мање псе, карантин за опасне псе те пет волијера са надстрешницама. Такође, изведена је инсталација електричне енергије, постављена јавна расвета, уграђен видеонадзор и остварена повезаност на водоводну мрежу. У склопу ових побољшања решена је и одвода оборинских вода и уређен приступни пут објектима.

Све је ово рађено како би се побољшали услови за боравак збринутих паса, кажу из Општине Тешањ те додају:

– У четвртак, 17. августа по пријави инцидента у азилу на лице места је упућен стручни сарадник који прати рад азила. Надлежна служба одмах је обавестила Кантоналну инспекцију и позвала полицију, који су по пријави изашли на лице места. Након темељите истраге целокупног случаја, биће подузете одговарајуће мере против одговорних, који су укључени у овај инцидент. Напомињемо да у надзору над радом азила до сада нису евидентирани слични случајеви и да Општина Тешањ осуђује сваки облик угрожавања здравља или живота паса и других животиња – саопштено је из Општине Тешањ.

Грађани Тешња након што су сазнали за дешавања у азилу јуче су се спонтано окупили пред капијом у намери да помогну, волонтирају, а како се наводи на Фејсбуку, Удружење младих ФорТе Тешањ које води азил за псе им је позвало полицију.

Из азила за псе Тешањ највише сумњају да је неко својим делом желео убити животиње.

– Уназад месец дана схватамо да је азил више пута обијан у току ноћи, а онда је кулминирало агресивним чином, чији је циљ уништење наше идеје, и најтужније је што су животиње жртвоване на том путу! Да се ради о вероватно озбиљно психички поремећеној особи која снима резултат свог недела и као такав емитује у јавности циљ је више него јасан. Зато Удружење ће дати све од себе да се докаже супстанца којим су третиране животиње, да би изазвале агресивност, дати на увид службама сигурносне камере, а ви драги пријатељи помозите да истрајемо у овој неправди која нас је задесила – поручили су из Азила за псе.

За сада није познато како је дошло до тога да пси једу једни друге, а сви детаљи, као и сумња да им је убачено нешто у боксове да поједу, биће познати у наредних неколико дана.

(Кликс)

БОНУС ВИДЕО:

КРВАВА ТУЧА У РОЖАЈАМА: Ножем повређене три, ухапшене две особе

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".