Том приликом разбијена је криминална организација која кријумчари велике количине кокаина из Јужне Америке у ЕУ преко Канарских острва, наводи се у саопштењу Европола.

У овој међународној операцији су учествовале службе за спровођење закона из Хрватске, Италије и Србије што је било кључно за праћење осумњичених и заустављање њихових криминалних активности.

Истрага, покренута у марту 2022. године фокусирала се на пловило под пољском заставом са успостављеном привременом базом на Канарским острвима, за које се сумњало да је коришћено за транспорт кокаина.

Од тада, органи за спровођење закона пратили су активности посаде и закључили да је једна од особа, италијански држављанин, повезан са италијанском криминалном организацијом "Ндрангетом", а друга, држављанин Хрватске са такозваним балканским картелом.

Иако нису обављали никакве професионалне активност, обоје су уживали висок животни стандард и одржавали су пловило у одличном стању.

Сумњиви брод је нередовно испловљавао како би приказао нормалне, очекиване активности све до 27. јула 2023. године, када су шпанске власти откриле необичну путању до изоловане, удаљене тачке у Атлантском океану.

Брод је напустио ту удаљену локацију 2. августа, а три дана касније шпанске власти су извршиле препад на брод и на њему откриле 700 килограма кокаина.

У међувремену, службеници на терену у Шпанији ухапсили су осумњиченог из Хрватске и још једну особу, држављанина Србије, осумњичене за координацију операције кријумчарења дроге.

Приликом хапшења, код осумњичених су пронађени телефони са којих су координирали криминалне активности.

Европол је омогуц́ио размену информација и пружио континуирану аналитичку подршку истрази и допринео је укупној координацији међу различитим агенцијама подржавајући план акције на даљину.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".