Према анкети, уколико би следеће седмице био одржан референдум о приступању Молдавије НАТО-у , 28 осам одсто бирача подржало би чланство у Алијанси (у мају је то подржало 24 одсто испитаника).

Истовремено, 60,3 одсто испитаника сматра да земља не треба да се придружи том војно-политичком блоку, док се у мају 60 одсто изјаснило против уласка у НАТО.

У анкети је 9,9 одсто грађана навело да је неопредељено поводом питања уласка Молдавије у НАТО, пренеле су РИА Новости. Преосталих 1,8 одсто испитаника је одбило да одговори.

Истраживање је спроведено од 13. до 28. јуна на узорку од 1.120 људи, а маргина грешке је око 2,5 одсто. Претходно је молдавска председница Маја Санду, у интервјуу за Политико, рекла да земља треба да напусти неутралност и придружи се, како је навела, великом војном савезу.

Лист је приметио да Санду није помињала НАТО, али је раније више пута изјављивала да би клаузула Устава о неутралности могла бити ревидирана, уколико би становништво било за приближавање Северноатлантском савезу.

Према Уставу Молдавије, Република има неутралан статус, али од 1994. године земља сарађује са НАТО-ом у оквиру индивидуалног плана партнерства. Информативни центар Алијансе ради у главном граду Молдавије. У Кишињеву је у децембру 2017. године отворена НАТО канцеларија за везу.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".