Колико здраво, нормално, логично и зрело размишљање... И колико само ретко... Нажалост... И то ме подсети на нешто што одавно знам.

Стручњаци кажу да развод брачних парова нема за последицу "само" сломљено срце. Представља врсту трауме која може да остави дугорочне последице на ментално и физичко здравље. У Србији се разводи сваки трећи пар, а непомирљиве разлике, према истраживањима, најчешће се јављају у 40-им годинама.

Фото: АТА имагес

 

Развод постаје веома тежак онда кад људи који се разводе почињу да размишљају у терминима победе или пораза. Тада, у свему ономе што је у корист другога виде губитак за себе, а све оно што је добро за другога доживљавају као штету за себе. Потпуно погрешно, каже др Владимир Ђурић, психијатар. Када је сасвим случајно чуо како глумац Петар Стругар прича о разводу, позабавио се овом темом. Објаву са његове Фејсбук странице преносимо у целости:

"Потпуно ме је одушевила реченица Петра Стругара коју сам случајно ухватио на ТВ-у пре неко вече, док је причао о свом разводу: 'Оног момента кад смо се разишли, што бисмо се више свађали, зато разводи и служе'. Колико здраво, нормално, логично и зрело размишљање... И колико само ретко... Нажалост... И то ме подсети на нешто што одавно знам.

Врло битна ствар код венчавања је да се од тог неког с ким се венчаваш, после можеш и развести. Да је тај неко нормалан, цивилизован, флексибилан, еманципован и да неће умрети без нас... Или нас убити ако се дрзнемо да одемо од њега... То је можда и важнија ствар од неких врлина које приметимо на прву лопту и које нас привуку као нека светиљка, јер и оне пржилице за инсекте по ресторанима јако светле... А потпуно парадоксално... Могућност развода је дивна база из које може израсти добар и угодан брак", написао је др Владимир Ђурић, а објава је прикупила више од 4.000 лајкова.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".