Како је питон доспео у ходник стамбене зграде, где се сада налази И шта ће са њим бити, проверио је Курир разговарајући са стручњаком за гмизавце и водоземце Владимиром Добретићем.

- Питон је побегао власнику јер то није врста која живи код нас. Утврдићемо да ли змија има микрочип и власника, што значи да је легално купљена. Уколико је илегално увезена у Србију и ли овде купљена, змија ће бити пребачена у прихватилиште за дивље животиње Зоо врта Палић - каже Добретић.

Описао је како је изгедао његов излазак на терен после позива узнемирених станара.

- Били су у паници, то је трајало неко време, ја сам стигао пола сата након првог позива. Змија је била на гелендеру, било је више станара, деце, људи из полиције. Некима је чак било и занимљиво. Ухватили смо змију и ставили је у врећу, овај примерак је неких 80 сантиметара, што је старост до годину и по дана, а ова врста не нарасте више од метар и по и захвална је у терарстици, није опасна ни агресивна - додаје Добретић.

А у Крагујевцу је 15-годишњег дечака из Јагодине, током викенда, ујела је змија за коју се сумња да је отровница. Он је,након што му је указана хитна медицинска помоћ, упућен на инфективну клинику крагујевачког Клиничког центра.

Оно што је најважније је да је дечак сада добро, а из Завода за ургентну медицину у Крагујевцу у Редакцију се укључила новинарка Ивана Ђорђевић.

- Кога змија уједе, и гуштера се плаши. Али као и за већину ургентних ситуација паника није добра. Причамо о змијама, како препозмати ујед отровнице... Кад се деси ујед, често се змија и не види, све што треба урадити у хитној ситуацији, не би требало сисати отров, али га истиснути и смањити активност на минимум - каже др Јелена Тијанић из Завода за Ургентну медицину у Крагујевцу.

- Сваки ујед змије требало би се обратити лекару. Најчешћи уједи змија су за скочни зглоб, битан је хитан транспорт. Гдегод да смо у Србији, може се стићи до лекара, ми немамо смртни случај од уједа змије у Србији - додала је др Тијанић.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".