Директорат цивилног ваздухопловства Србије саопштио је да је увео "нов и практичан" начин подношења рекламација путника путем нове web форме доступне на сајту www.цад.гов.рс у одељку који се бави заштитом права путника.

На овај начин, како наводе, Директорат настоји да корисницима олакша и поједностави процес подношења рекламација, како би у свега пар корака могли да упуте своју жалбу.

Рекламације путника на рад оператера ваздухоплова као и оператера аеродрома, подносе се преко форме која се налази на веб сајту Директората на страници "Права путника".

Истовремено наглашавају да онлајн подношење рекламације на адресу е-поште рекламацијепутника@цад.гов.рс престаје са радом у склопу аутоматизовања процеса подношења рекламација.

Фото: Профимедиа

 

 

Подсетимо, на стотине српских путника нарочито током летње сезоне остане заглављено на разним аеродромима због кашњења или отказивања летова авио-компанија, а неретко се дешава да и кофери буду затурени због лошег рада аеродромских служби.

Заштита права и накнада

У оваквим и сличним ситуацијама путници имају гарантована права Законом о облигационим и основама својинско-правних односа у ваздушном саобраћају.

- Ако дође до отказивања лета кривицом авио-превозиоца путник може да затражи заштиту својих права и накнаду ако је лет отказан из једног од следећих разлога: услед оперативних разлога, прекорачење радних сати посаде, путник није регистрован због овербоок-а (продато је више места него што је доступно најчешће због промене типа авиона), лет је непрофитабилан, превозилац не може да докаже разлоге отказивања лета - наводи се на сајту Директората цивилног ваздухопловства.

Фото: Танјуг/АП

 

 

Објашњено је да услед временских услова, природне катастрофе, војне операције, ванредног стања, наметања ограничења и забране кретања, штрајка запослених у авио-индустрији, недостатака авиона који представљају опасност за безбедност путника изузев оних који су могли бити отклоњени редовним сервисирањем, авио-превозилац није одговоран за отказивање.

Уколико лет буде отказан на дан поласка авио-превозник је дужан да путницима уручи обавештење о правима које има по закону.

Рокови за рекламације

- Дужан је да понуди могућност избора између повраћаја новца у вредности путне карте (ако сте одлучили да не путујете) или преусмеравања пута ка крајњој дестинацији, да понуди бесплатне оброке и напитке, обезбеди хотелски смештај, превоз до њега, омогући два бесплатна телефонска позива, слање порука телефаксом или електронском поштом, надокнади штету (између 250 и 600 евра, у зависности од дужине лета и оствареног кашњења током преусмеравања пута) - стоји на сајту Директората цивилног ваздухопловства.

Фото: Профимедиа

 

 

Путници имају рок за подношење рекламације 90 дана, док авио-превозник има рок од 60 дана да одговори, независно од тога путници своја права могу тражити и пред судом.

БОНУС ВИДЕО: