У Сињу су посетиоци чекали у реду од 08.00 сати ујутру како би купили порцију печења. Продавци су још прошле године подигнули цену за 15 одсто, а ове године за још додатних 30 одсто за килограм печења.

Тако су посетиоци плаћали 40 евра за килограм јањетине и 30 евра за прасетину, преносе Независне.

- За разлику од прошле године, кила печења је код мене скупља за 10 евра. Мислим да је код свих више-мање исто. Ове године су цене отишле у небо, морамо и ми пронаћи средину. Месо се не врти само, струја је скупља, а и дрва. Али људи се не жале. Колико сам донео, толико сам и продао. Није остао ни један комадић - рекао је један од продаваца у Сињу.

У Врпољу код Шибеника мириси печења привлачили су посетиоце који су створили редове. Главно питање није била цена, већ да ли је добро печено. У врпољској печењари за празник цена печења је била као и у Сињу, а у понуди су имали главу јагњета за два евра и прасета за четири. 

У Далмацији се због велике популарности славе и дани јагњетине. На острву Пагу у Мандрама одржава се "Фешта јагњетине". Мартин Топали, власник покретне печењаре у Бибињама, у исто време може пећи 18 јагањаца или прасића. 

Фото: Дарко Дозет

 

На Велику Госпојину у Станковцима ове је године продато 40 комада, за 30 евра килограм јањетине и 20 прасића. Топали каже како су људи чекали у реду. 

- Цилу годину печемо јагњетину и прасиће на различитим локацијама. Ове сезоне смо до сада продали око 300 комада. За сада се људи не жале на цену. Често нам се деси да се чека у реду и по пола сата за килограм јагњетине - рекао је Топали.

- Продавали смо и на острву Паг за 'Фешту јагњетине'. Тамо сам продао око 55 комада јагњетине, а цена јој је била 35 евра. Морам признати да највише купују домаћи, а у реду се пронађу и странци који желе пробати овај деликатес - додаје Топали, преноси Индекс.

БОНУС ВИДЕО:

КО МОЖЕ ДА ОДОЛИ: Прасетина у Србији заузима важно место на празничним трпезама

(Независне)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".