Дете вишеструког убице Нермина Сулејмановића из Градачца, који је у петак убио три особе и ранио још три, је збринуто и није повређено, потврђено је из Тужилаштва тузланског кантона. Оно је касније хоспитализовано у болницу из превентивних разлога.

Шта ће бити са бебом?

На узнемирујућем снимку у којем је Сулејмановић извршио убиство супруге чује се плач бебе, а затим сцена која буди језу и слама срца.

Беба која лежи у крви на плочнику, док њен отац монструозно убија њену мајку.

Једна деветомесечна девојчица је 11. августа остала без оба родитеља и то на најтрагичнији начин. Која је њена даља судбина?

Како за "Блиц" објашњава Предраг Ристић, адвокат из Бијељине, о даљој судбини девојчице одлучује надлежни Центар за социјални рад, који је дужан да прибави мишљење стручњака и да сарађује са осталим институцијама и одлучује коме ће дете бити поверено.

- Ради се о ситуацији стављања под старатељство детета којем су оба родитеља умрла. Поступак мора бити хитан и води га Центар за социјални рад (ЦЗСР). Он је задужен као орган старатељства да по хитном поступку предложи све мере за заштиту малолетне личности и по потреби донесе и привремене мере у циљу сто потпуније заштите. Главни циљ ЦЗСР је да се што пре и да се на што бољи начин заштити личност малолетне особе - наводи Ристић.

Фото: принтскрин друштвене мреже

 

Дете иде у установу или код одређеног старатеља

Како он објашњава, ЦЗСР је тај који одлучује коме ће даље поверити дете на старање - да ли је то нека друга особа или установа у којој би дете било смештено.

- ЦЗСР прикупља податке од свих релевантних институција. Установа у коју је смештено дете или старатељ који преузме бригу су дужни да о детету воде рачуна као да су му родитељи. Важно је да све особе из дететове околине са којима има неки однос, као и све релевантне институције, органи и стручна лица сарађују са ЦЗСР како би се донела најбоља одлука - објашњава адвокат Ристић.

Могуће је да се рођаци или пријатељи блиски породици самостално јаве и да изразе жељу да дете буде под њиховом заштитом, али они пролазе кроз анализу стручног тима, који испитује да ли су подобни стараоци. Оно што се има у виду је узраст детета, односи које је имала са људима из околине, као и психичко и физичко здравље тих људи, али пре свега штићене особе.

Одлука о томе ко је старатељ може и да се мења, објашњава адвокат.

Фото: Инстаграм принтскрин

 

Рок за одлуку је до 60 дана

- Закон предвиђа могућност и да органи, установе, сродници штићене особе, као и сваки грађанин поднесе приговор на рад старатеља или органа старатељства, након чега ЦЗСР испитује донету одлуку - наводи саговорник "Блица".

Са друге стране, уколико је старатељство додељено одређеној особи, она се истог не може ослободити, без сагласности Центра за социјални рад.

- У конкретном трагичном случају могу претпоставити да је беба упућена у болницу док траје поступак. Према Закону о управном поступку коначна одлука би требало да буде донета у року до 60 дана. Ипак, важније је да се донесе правилна одлука, него да она буде што пре, а привремене мере имају за циљ ефикасност и хитно реаговање у зависности од конкретних околности - истакао је адвокат Предраг Ристић.

Кога све од родбине има девојчица која је у једном дану остала без оба родитеља

Зна се да Низама има сестру која се до сада, скрхана болом, није оглашавала у јавности осим што је на свом профилу на друштвеним мрежама поделила судско решење којим су против силеџије и убице Нермина Суљемановића укинуте све мере иако је било пријава за породично насиље.

Фото: Друштвене мреже

 

Такође, познато је да Низама има и тетку код које се била сакрила пре него што је убица пронашао и отео, али се до сада од родбине није више нико оглашавао. Уз поменуту тетку има и брата од тетке Недима Памуковића који је покушао да је заштити па је убица и њега ранио.

Дакле, девојчица сигурно има тетку, баба-тетку и једног стрица.

За осталу родбину и потенцијалне старатеље за сада се не зна, али је могуће да девојчицу преузме и неко од Низаминих пријатеља.

"Зашто си ми убио маму?"

Једна од објава која се појавила на Фејсбук страници "Градачац" одјекнула је регионом због начина на који је написана. Наиме, аутор је текст прилагодио као да се убици Сулејмановићу обраћа његово дете. Што због самог текста, што због начина на који је убица зверски лишио живота партнерку и још двоје људи, многи су овај текст прочитали у сузама.

- Бабо мој, била сам тако мала, имала сам само девет месеци кад си ми задао највећу бол у животу. Зашто си то урадио, бабо? Зашто си ми убио маму? Зашто баш пред мојим очима, бабо? Била сам тако мала да нисам могла ништа ни рећи, ни маму одбранити, оставио си ме на поду да лежим тако беспомоћна и гледам како је тучеш, како је пребијаш до изнемоглости. Зашто си то урадио бабо? Одузео си ми нешто најпотребније у животу, одузео си ми снагу, мој мирис, душу, заштиту, све си ми одузео и оставио ме саму… да одрастам без маме и без тебе, бабо - наведено је у објави.

Фото: Инстаграм принтскрин

 

- Требало је да будеш уз нас, уз мене, а не против нас и да ме остављаш саму. То ни највећи непријатељ не би могао да ми уради, али ти си, бабо, урадио. Могао си ме оставити саму, могао си ми убити мајку, могао си ми одузети детињство, али, бабо, надам се да никада у животу нећу наићи на особу као што си ти, а поготово да то буде моја вољена особа. И када одрастем вероватно ћу се питати зашто немам родитеље као сва деца, сломићу се када чујем све ово… гледаћу другу децу како их мама чува, гледаћу како их бабо носи на раменима док они имају онај мали дечији осмех. То ће бити деца коју бабо неће оставити саму у шуми и пред њима убити њихову маму једним метком из пиштоља. Сви ће имати своје детињство, а ти си мени, бабо, моје, одузео и маму и бабу и детињство, одузео си ми све… Остах сироче због тебе, бабо. Л. М. - пише у објави која се од јуче дели у стотинама на друштвеним мрежама.

Услед велике трагедије која је захватила град, у Градачцу је проглашена тродневна жалост.

Подсећамо, Нермин Сулејмановић, који је починио троструко убиство, почевши од своје невенчане супруге Низаме Хећимовић, већ је пријављиван полицији за насиље у породици.

Он је убио је своју супругу испред викендице у месту Сибовац, недалеко од Градачца, док је њихова ћерка лежала у локви крви и плакала.

Како се могло видети на узнемирујућем снимку који је сада обрисан, он је питао несрећну жену зашто га је пријавила полицији, а она је одговорила да се бојала за себе и дете.

Након што је претукао и убио своју невенчану супругу, Нермин је убио још двоје људи, оца и сина (23), турске држављане, Џенгиз Ондера и Дениса Ондера. У крвавом пиру је рањена и мајка, тачније супруга убијених, која се налази у животној опасности на Клиници за анестезиологију и реаниматологију у Тузли.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО:

КРВАВА ТУЧА У РОЖАЈАМА: Ножем повређене три, ухапшене две особе

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".