После поплава у Словенији и високог водостаја река у Хрватској, очекује се пораст нивоа већих река у нашој земљи. Наши хидролози даноноћно прате ситуацију, али засад ситуација није забрињавајућа.

Јелена Јеремић, шефица одсека за хидролошке прогнозе у РХМЗ-у рекла је за РТС да су мали и средњи водотоци данима у опадању, а једино се на крајњем југу и истоку данас прогнозира мањи пораст водостаја због кише.

Пратимо велике реке

- Ништа није алармантно. Пратимо велике реке. Дунав, Сава и Тиса су у умереном порасту - каже Јеремићева. Према њеним речима, очекује се "врх воденог таласа" Саве и Дунава током викенда.

- Укупан пораст на Дунаву ће бити три метра, на Сави код Сремске Митровице око 2,6 метра, а код Београда и Земуна 1,2 метра - објашњава Јеремићева и додаје да нема критичних места.

Позива људе из викендашких насеља да прате прогнозе да би склонили ствари на време, као и сплаваре дуж Дунаве и Саве да провере везове јер ће пораст водостаја бити код Београда и Земуна.

Говорећи о падавинама у региону, Јеремићева каже да се прогнозира сув и веома топао период, али да је у последњој недељи августа потребна опрезност јер ће температуре бити изнад 30 степени на Целзијусовој скали, када се и може појавити хладан циклон.

БОНУС ВИДЕО:

"ВИДЕО САМ АВИОН, МАХАО ПИЛОТУ": Исповест човека крај чије њиве се срушила летелица у Батајници

(РТС) 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".