"Боље да живим један дан као човек, него цео живот као бедник", говорио је опаки момак с почетка деведесетих, Александар Кнежевић Кнеле.

Брз живот, оружје и скупи аутомобили, у годинама када су се главе губиле због мрког погледа - асоцијације су на Кнелета и пријатеље. Али, животи ових момака имају и другу, мање познату страну.

Александар Кнежевић Кнеле је живео брзо и умро млад, али је постао узор многим генерацијама "жестоких момака" који га и дан-данас копирају. Један од тих трендова је и сликање испред манастира Острог, ког су криминалци звали "Ролс Ројс међу манастирима".

Фото: Архив Борбе/Архив Новости/Принтскрин Инсртаграм/ Doug DeMuro

 

 

Не зна се колико је тачно пута Кнеле, најмлађа звезда београдског подземља, посетио Острог, али се зна да се и у овој светињи придржавао својих правила. Тако је и у манастир одлазио онако како се иначе кретао: са оружјем, најчешће сакривеним испод тренерке.

Кнеле и Јоцо Вујичић су заиста били жестоки момци и покренули су тај тренд одлазака у манастир и сликања испред њега, док ови што их данас копирају испадају смешни. А Кнеле и Јоцо јесу ишли наоружани свуда јер су имали разлог за то, наводи се на страници Легенде деведесетих.

 

 

Ниједна ликвидација деведесетих није изазавала толико пажње и питања и ниједна није обавијена велом тајне као убиство Александра Кнежевића Кнелета. Прошло је више од 30 година од убиства једног од најпознатијих "жестоких момака" са врелог београдског асфалта, оног о коме се и данас испредају урбане легенде.

Живео је брзо, радио шта је хтео, пуцао кад год је хтео, а ликвидиран је 28. октобра 1992. године у соби 331 на трећем спрату елитног новобеоградског хотела "Хајат" кад је имао само 21 годину.

За његово убиство нико није одговарао, а 2017. године случај је проглашен застарелим. Досије о злочину који је означио почетак крваве серије ликвидација на београдском асфалту уништен је, али сећање на клинца - ког сви памте по тренерци, патикама и златној кајли, али и лаком уласку у обрачуне - не пролази.

(Легенде деведесетих)

БОНУС ВИДЕО: