Мерлин поручује да је упркоз разним опречним писањима о његовом наступу у српској престоници поносан што је успео да распрода толико концерата и да то никако није очекивао.

- Искрен да будем, поносан сам. Ово је стварно потпуно неочекивано и јако сам захвалан свима који указују овакву част мојим песмама и мени. Надам се да ћу ово огромно поверење моје публике оправдати. Већ сад покушавам да се, колико је то могуће, фокусирам на онај најважнији, креативни део.

Мерлин се у интервјуу за "Курир" присетио и ратних дешавања и истакао како је пораз свих у региону то што још увек на овим просторима има много људи задојених истом мржњом која је довела до крвавог распада Југославије.

И ево, сад нешто размишљам, боже драги, од завршетка оног рата, дакле од '45. до '72. године, у тих 27, 28 година, колико су само људи били пуни неког оптимизма, креативе и позитиве, како су раширеним рукама грлили будућност. А видите сад: исти тај временски период, 28 година после, од '95. до сад, колико се људи још увек храни мржњом и упорно гледа у ретровизор. Какав пораз. У какав смо ово ћорсокак запели? Ето, само једна мала паралела за размишљање.

Фото: ATA images

 

 

Осврнуо се босански певач и на петиције које су покретане у намери да се забрани његов концерт у Београду.

- Мали или немали број изманипулисаних људи - свеједно, то су и даље изманипулисани људи. Ви можете возити Формулу 1.300 на сат, али ако возите у погрешном смеру, нисте на добром путу. Кад неки крајње злонамерни манипулатори поставе нешто овакво малициозно за изјашњавање, онда обичан човек који чита само наслове реагује како реагује; не проверава, само кликне, јер за клик не треба велики труд. Искрено речено, жао ми је људи који се изјашњавају на бази оваквих ноторних неистина. Али, ја сам убеђен да огромна већина с гнушањем одбацује овакве и сличне петиције и иницијативе које наносе ненадокнадиву штету укупном друштву и свима нама. Наравно да ми је драго да је петиција у међувремену уклоњена, што сам и очекивао, и то је и једино праведно. Јер, како каже стара мудрост: "Можете неке људе варати све време и све људе неко време, али не можете варати све људе све време".

У тој петицији као разлози за поменуте забране наводе се реченице које се приписују вама, а оне гласе: "Можда би требало отићи у Београд јер су Срби болесници, а болеснике треба обилазити", затим "У Београд ћу доћи само кад буде сравњен гранатама" и "Србе треба уклонити пушкама". Јесте ли икад ишта слично овоме рекли?

Фото: Милена Анђела

 

 

- Није ми први пут да се изјашњавам о овој теми. Неки бескрупулозни људи упорно желе да ме прикажу онаквим какав ја нисам. У истом маниру, 2011, 2015. и ево и 2023. Дакле, када год наступам у Београду, континуирано рециклирају један те исти наратив и упорно манипулишу, конструишу, спинују, фалсификују, и бацају људима прашину у очи. Вишеструкост оваквих и сличних срамних и деградирајућих клевета и увреда на мој рачун морао сам оповргнути на суду. Виши суд у Београду после петогодишњег суђења донео је правоснажну пресуду број П3. 340/15 од 12.2.2020. године (потврђену од стране Апелационог суда у Београду пресудом број Гж3 184/20 од 3. 2.2022. године). У образложењу наведене пресуде суд је, између осталог, закључио следеће: "Недозвољено је приписивање Дину Мерлину синтагми о болесним Србима као и описивање Дина Мерлина као лица које се прославило антисрпским ставовима с обзиром да у судском поступку није утврђено да је Дино Мерлин икада давао изјаве које би представљале чињеничну подлогу за овакве закључке. Полазећи од утврђених чињеница да су објављене информације непотпуне, непроверене па самим тим и неистините, став је суда да су ови текстови објављени с циљем стварања анимозитета публике и читалаца према Дини Мерлину".

На прошлим концертима у Београду буру је подигла забрана уношења и истицања српских застава. Зашто је то правило уведено?

Фото: Милена Анђела

 

 

- Нажалост, још једна у низу неистина и још један покушај да се као особа дискредитујем код моје публике и јавности. Неки људи изгледа јако добро живе од блаћења других. У погледу наводних забрана уношења застава Републике Србије на концерт, суд је пресудио да су и то неистините тврдње и представљају грубу злоупотребу чињеница усмерену на нарушавање мог угледа.

Мислите ли да ће доћи до помирења народа на овим просторима и шта би морало да се догоди да до тога дође?

- Као жртва с тешким ожиљцима, јер у рату су ми погинули моја десна рука и менаџер Кемал Бисић, басиста Александар Аћимовић, клавијатуриста и саксофониста Мустафа Нурак Буги, отац моје супруге, Незир Пољо и још неколико чланова наше родбине, да даље не набрајам - можете замислити колико сам у тим тренуцима био бесан и очајан, али ни тад нисам мрзео - потпуно сам сигуран да помирење на овим просторима нема алтернативу. Сви ми, сваким делом свога бића, морамо радити на томе, јер ништа само од себе неће доћи. Пре свега, не смемо бити равнодушни према говору мржње, јер, као што знамо, фашизам никад не долази прво у униформама, већ оваквим бруталним говором. Потребан нам је наратив који улива поверење и наду у будућност, али морамо бити отворени и поштени. Неки људи морају проћи катарзу и барем знати рећи "сори" - некад то није лако, али ослобађа. Начином на који живим и радим, а то најбоље можете чути и осетити у мојим песмама, како се понашам приватно и у јавности, настојим спајати људе, заобљавати оштре бридове и зацељивате ране. На концертима често говорим о томе како морамо уважавати потребе других и другачијих и, ако мало боље погледамо, видећемо колико је више онога што нас спаја од онога што нас раздваја.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: