Од почетка 2023. године до сада, регистровано је 14 оболелих од хеморагијске грознице са бубрежним синдромом, од чега су четири случаја са подручја Моравичког округа, потврђено је "Блицу" у Институту за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут". Како наводе, резервоар вируса су мишолики глодари код којих се вирус одржава у природним жариштима. Људи се заражавају у контакту са глодарима или њиховим излучевинама, односно предметима који су загађени излучевинама глодара, укључујући и храну и воду која није на одговарајући начин заштићена.

"Болест се не преноси са човека на човека. Углавном се јавља код одређених категорија људи који су због природе посла којим се баве више изложени (шумари, пољопривредници и др.). Након инкубације која траје од 3 до 45 дана, испољава се најчешће у благој форми са инфективним синдромом сличном грипу и завршава се потпуним оздрављењем без последица. У тим случајевима је тешко поставити дијагнозу јер се најчешће и не тражи специфична лабораторијска дијагностика за ову болест", наводе из "Батута".

Како додају, код мањег броја оболелих јављају се теже клиничке форме праћене високом температуром (до 40 степени), боловима у крстима, стомаку, израженом малаксалошћу, са хеморагичним и бубрежним синдромом. Честе су и плућне манифестације. Код тешких форми, леталитет се креће и до 10 одсто.

Подсетимо, на територији општине Ивањица током овог лета поново су забележени случајеви веома ретких инфективних обољења. Код два пацијента дијагностификована је мишја грозница, а код трећег лептоспироза. "Пријављени су и дијагностификовани случајеви заразе мишјом грозницом и лептоспирозом код тројице мушкараца средњих година који су током протеклог периода, услед посла, дужи временски период боравили у шуми. Њихове дијагнозе су потврђене и на Торлаку. Пацијенти су се лечили у Општој болници у Чачку, а потом су отпуштени на кућно лечење и њихова клиничка слика је стабилна, у добром су стању", рекао је за Рину др Милорад Драмићанин, начелник хигијенско-епидемиолошке службе Дома здравља у Ивањици.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".