Фотографија из Другог светског рата поново се проширила друштвеним мрежама и постала вирална јер су људи уверени да приказује временског путника међу групом људи на улици. Да је путовање кроз време стварно, могли бисте да помислите да би моћници желеи да пошаљу шпијуна у стилу Џејмса Бонда да скаче кроз време и извршава мисије.

Али, у принципу, желели бисте некога ко би могао да се стопи с гомилом. Неко ко је дискретан. Неко попут овог човека.

Опет, ако бисмо претпоставили да је ово легитимно, онда је тип на фотографији тотално подигао главу јер се чини да користи паметни телефон – 1943. године.

Иако сасвим сигурно постоји разумно објашњење за то, скуп интернет детектива уверен је у супротно. Ова фотографија први пут је постала вирална 2016. када је корисник Фејсбука Кристјáн Хоффманн поделио на исландској групи Гамлар љóсмyндир, што у преводу значи ‘Старе фотографије’.

Невероватна фотографија

Описао је да снимљена сцена приказује сумњивог човека међу распоређеним америчким војницима у главном граду Исланда Рејкјавику на врхунцу Другог светског рата.

- Америчка војска преузима исландски сјај, као што видите - написао је Кристјáн.

- Једна ствар која привлачи пажњу на ову прелепу слику је да изнад прозора, у углу на средини слике, наслоњен је човек и разговара мобилним телефоном - стајало је у опису фотографије.

Осим уређаја високе технологије, корисник Фејсбука истакао је и друге необичне детаље "путника кроз време", укључујући и то да гледа директно у камеру.

Људи у чуду

- Не знам шта бих рекао, мислим да не разговара само телефоном - додао је.

- Он је укочен, стоји сам и носи другачији покривач за главу од осталих и шал и понаша се као што бисмо ми данас.

Фотографија је неочекивано изазвала расправу на интернету, а многи су пристали на Кристјáново стајалиште.

„Чврсти докази“, написао је један на Твитеру, док је други рекао, „Први ручни телефон направљен је 1983., а Други светски рат догодио се 1930-их и 1940-их… то путовање кроз време је wфт!.“

Други, међутим, нису уверени.

Бројни људи истакли су да телефон не би радио да је враћен у 1940-е.

Неколико теорија…

„Да сам путовао 100 година у прошлост с мобилним, то не би функционисало јер чак и да сам имао телефон, не би било мобилних антена који би преносиле сигнале“, рекао је један.

Изнесено је неколико реалистичнијих теорија, а неке су сугерисале да се човек чешкао по уху, проверавао сат или држао лулу.

Што се тиче чињенице да је гледао у камеру, можда је био само знатижељан – или му се можда свидела пажња.

Упркос онима који не верују, чини се да још увек има доста људи који су уверени у постојање временског путника из Другог светског рата.

БОНУС ВИДЕО: