Неискоришћени лекови против корона вируса за људе биће доступни за лечење мачака на Кипру, где на хиљаде ових животиња умиру од мачјег Ковида, објавили су званичници.

Влада је дала зелено светло у складу са препоруком министарства пољопривреде.

Варијанта корона вируса – мачји инфективни перитонитис (ФИП), који се не преноси на људе – изазива пустош у популацији мачака на овом медитеранском острву.

- Могу се ставити на располагање залихе препарата који су коришћени за лечење случајева корона вируса код људи и који се више не користе - наводи се у саопштењу кабинета. Лекови, у облику таблета против Ковида, биће набављени преко ветеринарских служби.

Фото: Профимедиа

 

 

Активисти за животиње рекли су да се Кипар претвара у "острво мртвих мачака", рекавши да је болест вероватно убила већи део милионске популације. Међутим, кипарско ветеринарско удружење је саопштило да су извештаји о умирању до 300.000 мачака претеривање и да је тај број мањи од 10.000.

Легенда каже да је римска царица Хелена пре око 1.700 година први пут донела мачке на Кипар да се боре против змија отровница. Међутим, археолошки докази припитомљавања мачака на острву датирају од пре 9.500 година из неолитског села Шилурокамбос, где су пронађени остаци мачке и човека намерно закопани заједно.

(Гардијан)

БОНУС ВИДЕО: