Становнике Казања узнемирио је на изглед монструозни облак који личи на печурку која настаје након нуклеарне експлозије.

Уплашени становници Казања, петог града по величини у Русији, масовно су се у среду оглашавали на друштвеним мрежама како би поделили слике и снимке несвакидашњег облака, наводе локални медији.

Облак, који подсећа на нуклеарну печурку и који је уплашио грађана, заправо представља врсту кумулонимбуса, речено је РИА Новостима у министарству екологије и природних ресурса Татарстана.

- Топао ваздух је лакши од хладног и његово издизање у средње слојеве атмосфере може се видети у виду облака печурке. Ова атмосферска појава се назива инверзија или облак наковањ. То је посебна врста кумулонимбуса који се пење на висину од око 12-15 километара, а затим почиње да се замагљује - рекао је портпарол министарства екологије.

Топао и влажан ваздух са земљине површине према његовим речима формира моћно струјање које пробија термоклину између њега и горњих хладних и сувих слојева атмосфере. Водена пара се и хладном слоју кондензује у капи кише, снег или град и почиње да пада у расхладном узлазном струјању.

Локални медији наводе да у Казању у среду није регистрован вишак загађујућих материја у ваздуху.

БОНУС ВИДЕО: