Прича почиње у малом месту у Источној Србији где Митар, иначе миран и благ човек, изненада и на бруталан начин убија дванаесторо својих комшија. Покушавајући да расветле мотиве злочина, Петар, припадник безбедносне агенције и инспектори Томић и Благојевић позивају Наташу, реномираног психолога, да као судски вештак утврди да ли је Митар психички оболео или се иза злочина крије неки други мотив. Али тиме ће само откључати мистерију где се преплићу влашка магија и тајанствени центри моћи, у борби добра и зла која траје вековима.

Фото: Јутјуб принтскрин/SUPERSTAR TV

 

 

Након емитовања серије појам "катабаза" доста је заинтересовао гледаоце. Славко Штимац изговара ову реплику пре него што убије и своју последњу жртву. Оно што повезује овај појам са бруталним убиствима кроз читаву серију јесте то што је овај појам у серији повезан кроз године са различитим монструозним злочинима који су карактерисали масовне убице чији су злочини остали мистериозни. Многи су заправо ову реч преписивали магијским обредима код Влаха, међутим овај појам потиче још од давних времена и заправо њено порекло датира из периода Старе Грчке.

Реч "катабаза" на старогрчком језику - κατάβασις (катавасис) - буквално значи "ићи доле". У слободном преводу, значење је "силазак у подземље”. Овај израз присутан је у многим религијама, укључујући и хришћанство.

Фото: Јутјуб принтскрин/SUPERSTAR TV

 

 

Херој или божанство горњег света путује у доњи или подземни свет, односно у земљу умрлих, те се враћа, често с траженим предметом или вољеном особом или узвишеним знањем.

Способност да још за живота уђе у царство умрлих, те се оданде врати, доказ је да класични херој има статус већи од смртника. Божанство које се враћа из подземлја, демонстрира есхатолошке теме попут цикличног карактера времена и егзистенције или победе над смрћу и могућности бесмртности. На пример, у грчкој митологији Орфеј улази у подземлје да би вратио Еуридику у свет живих.

Примера има много. Енкиду, на плочици "Епа о Гилгамешу", Гилгамеш, силази у подземлје да би срео Утнапиштима током потраге за бесмртношћу. Инана силази у подземлје с даровима да би прошла кроз седам врата подземлја. Енеја, да би разговарао са својим оцем у "Енејиди". Данте, у "Божанственој комедији: Дантеов Пакао"...

Фото: Јутјуб принтскрин/SUPERSTAR TV

 

 

Већина катабаза се дешава у натприродном свету, попут хада или пакла; тако се у Некији, једанаестој књизи Одисеје, описује Одисејев силазак у подземлје. Међутим, катабаза се може односити и на путовање кроз друге дистопијске пределе попут оних на које Одисеј наилази током свог двадесетогодишњег путовања из Троје натраг на Итаку.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".