Легендарни Оливер Драгојевић преминуо је 29. јула пре пет година, а многи се и дан данас питају зашто чак три деценије није запевао у Београду. Био је истакнути певач и композитор, упамћен по препознатљивом гласу и ванвременским баладама које нису познавале језик, веру и националност.

Каријеру је започео као тинејџер, а праву славу стекао као члан групе "Море" седамдесетих година. Након тога уследила је соло каријера и пут ка музичком врху.

Драгојевић је иза себе оставио преко 20 албума и хитове за сва времена, као што су “Писмо моја”, “Молитва за Магдалену”, “Цесарица”, “У љубав вјере немам”, “Траг у бекскрају”, “Ноцутрно”, “Без тебе”, “Шта то бјеше љубав”, “Мој липи анђеле”…

Био је не само талентовани музичар, већ и симбол заједништва и љубави према музици. Његови концерти и наступи окупљали су публику свих генерација, а његов оптимизам и позитивна енергија увек су се преносили на обожаватеље.

Фото: Танјуг/СТА/Станко Груден

 

 

Ипак, остало је питање због чега три деценије није наступао у Београду? Давао је интервјуе медијима из Србије, Радио-телевизија Србије у Сплиту је снимила емисију о њему. Када је том приликом упитан зашто не жели у Београд, кратко је одговорио да је та прича завршена.

После Оливерове смрти, његова супруга Весна Драгојевић проговорила је о теми која је деценијама интригирала јавност и открила зашто Оливер није долазио у Србију.

Фото: АТА имагес

 

 

- Када је бомбардован Дубровник, моја породица је дошла у Сплит. Гледали смо снимке како горе бродови у Дубровнику и ту је био брод мога оца. То је био велики брод од 10 метара који је мој отац почео да гради док сам ја ишла у школу. Читав живот га је градио и звао се Копакабана. И тада је мој отац видео на телевизији како тај његов брод гори. Почео је да плаче и да кука, а онда му је Оливер рекао: "Миљенко, немојте ви ништа да бринете. Ја сам много тамо радио, био сам милион пута, ако ће вас то утешити ја више никада нећу тамо певати” - испричала је Весна и додала да је то једина реченица коју је њен покојни супруг рекао за Србију, преноси ЦДМ.ме.

БОНУС ВИДЕО: