Док је улазила у море како би се мало расхладила, на њу је на свега метар и по дубине насрнула велика корњача. Угризла ју је за леђа и оставила велики траг, а сви су најпре мислили да је реч о нападу медузе.

- Био нам је то први дан годишњег, све је било идеално и идемо на море да уживамо! Дигли смо се ујутро, попили кафу и лагано из Солина за Чиово. Долазимо у увалу, а тамо свега једна породица, значи идеално! Ја сам с децом ушао у море, ронили смо, пливали и изашли. Седим тако ја с децом и гледам како ми жена лагано улази у море, мало је отпливала и таман почела да излази. Кад одедном врисак, дозива ме: ‘Анте, Анте’. Ништа ми није било јасно, скочио сам у море и кренуо према њој. При улазу видео сам неку тамну силуету, тек касније сам схватио да је реч о корњачи. Одгурнуо сам је некако, на прву сам чак мислио да је реч о некој хоботници или већој риби с обзиром на то како ју је обгрлило. Каже ми супруга да је мислила да ће јој бубрег одгристи, колико је загризла кљуном показује и траг који је остао на леђима - прича супруг Анте те додаје како је неколико минута касније видео силуету корњаче која је кренула према другом човеку, али се срећом окренула.

- Изашли смо, шок и неверица. Сви су одмах скочили око нас. Пожурили смо према хитној, а и тамо сви у неверици. Кренули су тад превијање и дезинфекција - говори супруг.

Фото: Профимедиа

 

Он се пита шта би се догодило да је та иста корњача напала неко дете.

- Моја ћерка која има седам година је 30 секунди раније изашла из мора. Што би било да је њу напала? Одгризла би јој руку - каже супруг и додаје како је реч о диву од корњаче, великој више од метра.

Судећи према попуњености плажа на Чиову, људи се ипак не боје напада корњача, а они домаћи мисле да је реч о чистим “будалаштинама”.

- Мала, ма каква дивовска корњача, па нисмо на Мадагаскару. То има само у филмовима, то су чисте будалаштине. Како је нико други није видео него она - само су неки од коментара домаћих на питање о нападу корњаче на жену.

Они старији тврде како се од малих ногу купају ту на плажи, а никад ни “к” од корњаче нису видели.

- Откад знам за себе, купам се ту на плажи, никад ја корњаче нисам видео. Сад одједном причамо ту о нека два напада корњаче у једном дану. Није довољно да су нам цене скочиле у небеса, него нас сад корњаче нападају да и ово мало туриста отерамо - прича видно узрујани 68-годишњи Звоне.

Фото: Профимедиа

 

Странци који су пак дошли на одмор на Чиово за опасне “дивовске помахнитале корњаче” нису ни чули.

- Озбиљно? Не могу да верујем да то постоји, шокирана сам! Још се не ради о великој дубини, сад ме је већ мало и страх - каже 37-годишња Андреа из Чешке.

Стручно мишљење дао је Јаков Дулчић, истакнути ихтиологу и водитељу Лабораторије за ихтиологију и приобални риболов Океанографског института у Сплиту. Он каже како за тај случај никад у животу није чуо.

- Нису корњаче генерално агресивне осим ако се не ради о одбрани. То што је била на површини и дубини до метар и по говори да је сигурно била лоше, а можда је осетила опасност од човјека - каже Дулчић.

- Сигурно је била угрожена јер иначе се не би налазила у плићаку, оне су ипак животиње отвореног мора. Морамо сви да разумемо да су морске корњаче дивље животиње у мору те, као и оне на копну, имају исту реакцију. Претпостављам да је видела особу и желела да се једноставно обрани. Зато још једном упозоравам, ако видите било коју дивљу животињу, немојте да пливате у њиховој близини - каже биолог Милена Мичић, али ипак открива како су они у акварију имали неколико случајева агресије.

БОНУС ВИДЕО: