Између 1982. и 1988. године, бескућници, старији и болесни који су становали у кући Доротее Пуенте нису имали представу да их она трује. Неке је чак и удавила, а онда сахранила на свом имању и уновчила њихове чекове социјалног осигурања.

Годинама су нестанци ових људи — који су живели на маргини друштва — били непримећени. Ово је узнемирујуц́а прича о Доротеи Пуенте, "газдарици куће смрти".

Живот Доротее Пуенте пре него што је постала серијски убица

Доротеа Пуенте, рођена је као Доротеа Хелен Греј, 9. јануара 1929. у Калифорнији. Била је шесто од седморо деце - и није одрасла у породици пуној љубави. Отац јој је умро од туберкулозе када је Доротеа имала осам година, а њена мајка, алкохоличарка која је свакодневно злостављала своју децу, умрла је у несрећи на мотору годину дана након оца.

Фото: Профимедиа

 

Доротеу и њену браћу и сестре су раздвојили, а сви су често мењали хранитељске породице или рођаке који би их чували.

Доротеа Пуенте је са 16 година напустила последњу хранитељску породицу и отишла у Олимпију, у Вашингтону, где је неко време радила као проститутка.

Пуенте је убрзо нашла мужа. Удала се за Фреда Мекфола 1945, исте године када га је и упознала. Али њихов брак је трајао само три године. Већ тада су се наслућивали проблеми који су лежали испод испод површине.

Доротеа Пуенте је имала двоје деце са Мекфолом, али их није она одгајала. Једно дете је послала да живи код рођака, док је друго дала на усвајање. Мекфол је 1948. затражио развод, а Доротеа је отишла на југ Калифорније.

Тамо се бивша проститутка вратила старом животу. У Сан Бернадину је провела четири месеца у затвору, када је покушала да уновчи чек без покрића. Након тога је требало да одслужи условну казну, али је побегла из града.

Пуенте је затим отишла у Сан Франциско. Тамо се 1952. удала за свог другог мужа, Аксела Брена Јохансона. Нови пар се често свађао због Доротеиног пића и коцкања. Када је Пуенте понудила секс полицајцу на тајном задатку у јавној кући, муж ју је послао на психијатрију.

Са другим мужем је била у браку до 1966. године.

Доротеина следећа два брака била су кратког века. За Роберта Пуентеа се удала 1968. године, а брак је прекинут шеснаест месеци касније. Пуенте се затим удала за Педра Анхела Монталва, али ју је он напустио само недељу дана након што су се венчали.

Упркос томе што је све указивало на супротно, Доротеа Пуенте је веровала да је способна да буде неговатељица. Седамдесетих година XX века отворила је свој први пансион у Сакраменту.

Ужаси који су се одиграли у кућ Доротее Пуенте

Социјални радници 1970-их су на Доротеу Пуенте и њен пансион гледали са дивљењем. Пуенте је у свој пансион прихватала људе који су се сматрали "тежим случајевима" — лечене алкохоличаре, наркомане, менталне болеснике и старе.

Фото: Профимедиа

 

Али, иза завесе, Пуенте је већ ишла својим путем. Први пансион је изгубила након што је ухваћена како својим именом потписује чек станара.

Осамдесетих радила је као обезбеђење - али није баш пажљиво бринула о клијентима, заправо их је дрогирала, а затим им крала драгоцености.

Доротеа Пуенте је 1982. послата у затвор због крађа. Пуштена је само три године касније, иако јој је државни психолог дао дијагнозу шизофрене особе без гриже савести или кајања, коју би требало будно пратити.

Уместо тога, Пуенте је отворила свој други пансион.

Врло брзо се вратила старим триковима. Пуенте је прихватала такозване "људе са маргине" — бескућнике без блиске породице или пријатеља.

Онда су неки од њих почели да нестају. Међутим, то нико није примећивао. Чак ни службеници за условну казну који су обилазили Пуентеову. За неке је говорила да су само пријатељи у посети, а за неке да су добровољно отишли, јер вероватно нису могли да издрже без порока.

У априлу 1982, 61-годишња жена по имену Рут Монро уселила се у куц́у Доротее Пуенте. Монро је убрзо умрла од предозирања кодеином и ацетаминофеном.

Пуенте је рекла полицији како је Монро била депресивна због неизлечиве болести коју има њен супруг. Задовољни објашњењем, прогласили су смрт самоубиством и наставили даље.

У новембру 1985. Доротеа Пуенте је унајмила мајстора Исмаила Флореса да јој реновира под у кући. Када је Флорес завршио посао, Пуенте је имала још један захтев: да јој направи кутију дугу метар и 80 центиметара - како би у њу одложила књиге и још неке ситнице које жели да пренесе у складиште.

На путу до складишта, Пуенте је изненада замолила Флореса да стане близу обале реке и само гурне кутију у воду.

После неког времена је кутију, која је невероватно подсећала на ковчег, приметио локални рибар и о томе обавестио полицију. У кутији су истражитељи пронашли тело старијег човека које је било у стању распадања.

Фото: Профимедиа

 

Међутим, прошло је три године пре него што су надлежни успели да идентификују тело. Био је то један од станара из куће Доротее Пуенте.

Тек 1988. године су се појавиле прве сумње које су указивале на Пуентеову. Тада је поново нестао један од њених станара, 52-годишњи Алваро Монтоја. Монтоја је био нестабилног менталног здравља и годинама је био бескуц́ник. Био је упућен у кућу Доротее Пуенте због њене сјајне репутације - да прихвата баш људе попут њега.

Међутим, за разлику од многих који су прошли кроз пансион Доротее Пуенте, неко је водио бригу о Монтоји. Џуди Моиз, саветник у Волонтерима Америке, постала је сумњичава када је Монтоја нестао. Није прихватила објашњење које јој је дала Доротеа - да је отишао на одмор.

Моиз је алармирала полицију. Доротеа Пуенте, старија жена са великим наочарима, поновила им је своју причу - да је Монтоја једноставно отишао на одмор. Други станар, Џон Шарп, подржао је њену причу.

Док се полиција спремала да оде, Шарп им је кришом послао поруку. "Тера ме да лажем за њу."

Полиција је тада претресла куц́у. Како нису пронашли ништа, тражили су дозволу да прекопају двориште. Пуенте им је дозволила, чак им је обезбедила и додатну лопату, а онда их је питала да ли би било у реду да оде да купи кафу.

Полицајци су рекли "да" и почели да копају.

Доротеа Пуенте је побегла у Лос Анђелес.

Полиција је ископала 78-годишњег Леона Карпентера — а затим још шест тела.

Суђење

Доротеа Пуенте је пет дана била у бекству. Пронашли су је у Лос Анђелесу након што ју је мушкарац у бару препознао са ТВ-а.

Оптужена за укупно девет убистава, Пуенте је враћена у Сакраменто. Новинарима који су је пратили током транспорта је тврдила да никога није убила. "Била сам веома добра особа".

Симпатична старија госпођа или манипулативни криминалац који лови слабе. Тако су је наизменично описивали представници одбране или тужилаштва. Њени адвокати су тврдили да је она можда лопов, али не и убица. Патолози су на сведочењу рекли да нису успели да утврде узрок смрти ниједног од лешева.

Џон О’Мара, тужилац, позвао је више од 130 сведока. Тужилаштво је навело да је Пуенте таблетама за спавање омамљивала своје станаре, гушила их, а потом ангажовала осуђенике да их закопају у дворишту. Лек који се користи за несаницу, пронађен је у свих седам ексхумираних тела.

Тужиоци су навели да је Пуенте једна од "најхладнокрвнијих и најпрорачунатијих убица које је земља икада видела".

Године 1993, порота је након неколико дана донела одлуку. Доротеа Пуенте је осуђена за три убиства, због чега јој је изречена доживотна казна затвора.

Пуенте је до краја живота говорила да је невина, да се добро бринула о људима који су живели код ње.

"Једини пут када су били здрави у животу, било је када су живели у мојој кући", инсистирала је Пуенте из затвора. "Терала сам их да се пресвлаче сваки дан, да се купају сваки дан и једу три оброка дневно... Када су дошли код мене, били су толико болесни да нико није мислио да ће дуго живети".

Доротеа Пуенте је умрла у затвору природном смрћу, 27. марта 2011. године у 82. години.

(Национална географија)

БОНУС ВИДЕО: