Оне истичу да су жртве перфидног злостављања, а иако су прво своје проблеме желеле да задрже далеко од очију јавности, сматрају како је ипак дошло време да своје тегобе поделе са својом бројном публиком и са организаторима њихових концерата. 

- Све је почело 2020. године у време глобалне пандемије узроковане коронавирусом. С нашом до тада менаџерком Лидијом Самарџијом сарађивале смо годинама. Кад смо у једном тренутку инсистирале да добијемо на увид све извештаје и уговоре о нашим наступима, подаци о финансијама које смо добиле нису се поклапали. Убрзо сазнајемо да је Лидија Самарџија самоиницијативно приписала својој фирми власништво над свим дотадашњим албумима групе Тхе Фрајле, укључујући и прва два албума која су настала пре наше сарадње с њом, а што је данас и предмет спора у судским поступцима. Сматрамо да су ти албуми наше интелектуално власништво у које смо уградиле део себе и нити једна трећа особа не може их само тако присвојити без наше изричите сагласности. Поред тога, снимања тих албума плаћале смо управо ми; или непосредно или од новца који смо приходовале спонзорским уговорима - навеле су Фрајле у јавном обраћању.

- По прекиду сарадње, Лидија Самарџија продаје наше албуме компанији Кроација Рекордс (Цроатиа Рецордс), што доводи до непосредних спорова с том дискографском кућом, а индиректно и до рушења нашег Јутјуб канала. 

Фпоото: В. Данилов

 

- Упоредо с тим, Лидија Самарџија подноси на територијима екс-Ју држава пријаве жига, чиме покушава да стекне власништво на ознаци и бренду Тхе Фрајле. Прво нас је такав потез зачудио јер у тренутку пријаве она више није имала икакве везе с Фрајлама и нашим брендом. Њена намера нам је постала јасна кад су нам се почели јављати организатори наших наступа с информацијом да им се Лидија Самарџија обраћа с разним забранама кад су наши концерти у питању. Закључак нам се сам наметнуо, схватили смо да Лидија Самарџија предузима све да ми престанемо функционисати под називом Тхе Фрајле, иако смо тај назив осмислиле ми и то 2009. године - истичу популарне певачице у заједничкој изјави и потом настављају:

- Истовремено, почели су нам се јављати многи уметници с којима смо раније у каријери беспрекорно сарађивали, а све као резултат прича које је против нас ширила бивша менаџерка. Углавном су ти уметници из Хрватске, где је наша публика масовна. Сви ти људи су понављали речи Лидије Самарџије о томе како смо ми, наводно повредиле ауторска права аутора тако што смо вршили нелегалну продају наших издања, а што је потпуна бесмислица. Истине ради, неки од уметника који су нам се обраћали у наведеном оштром тону, после су нас неформално контактирали са извињењем и објашњењима "да су били изманипулисани".

- На својој кожи, на готово дневном нивоу, у последње готово три године, трпимо невероватне притиске, опструкције у раду, лажне оптужбе и демонстрацију силе различитих моћника који не бирају средства да угасе наш бенд и бренд. Оно кроз што група Тхе Фрајле пролази се досад могло гледати само на филмовима.

Фото: Н. Скендерија

 

- Ми смо композитори и текстописци те и коаутори на делима које изводимо те је немогуће да нам се исте изведбе забране што покушава госпођа Самарџија већ годинама контактирајући све организаторе наших концерата слањем упозорења, а ако то не упали, онда им се прети да ако буду сарађивале с Фрајлама, могу заборавити на сарадњу с Џибонијем и Дамиром Урбаном чија је Лидија Самарџија и даље менаџерка, говоре отворено Тхе Фрајле и посебно напомињу:
- Управо су овакве уцене била кап која је прелила чашу, одлучиле смо да више не желимо ћутати и проблеме, колоквијално речено, гурати под тепих. Многе наше колеге знају за ову ситуацију, било је већ неких медијских упита шта се догађа, но ми смо сада спремне нашу интерну борбу водити и јавно. 

- Каљање угледа и нашег имена на начине које нормалан човек не може ни замислити, одузимање права на рад, отказивање наступа и одлазак блиских нам сарадника након притисака дотичне особе уз објашњење да њима „таква мука не треба у животу“, постали су наша свакодневница.

- Све ово познато је у медијским круговима у целом региону, а огледа се кроз стопирање вести, интервјуа и било којих објава везаних уз нас, отказивање гостовања и ускраћивање емитовања. Стручна јавност и многе колеге су, такође, упознати с нашим случајем. Нажалост, извођачи и организатори с којима радимо често се сусрећу с ултиматумом - ако радиш с Фрајлама, онда не радиш с другим звездама из регије, ни концертно, ни медијски, нити на било који други начин... Како због себе, али и због других који ћуте „да се не би замерили“, ми износимо истину, и то не само сад и овде, већ и пред институцијама пред којима смо покренуле казнене и друге судске поступке против Лидије Самарџије.

Фото: Зоран Јовановић Мачак

 

- Упркос свему, годинама одолевамо тортури и још смо ту. Оно што се не може зауставити јесте музика и посебна веза с нашом публиком. Љубав коју нам она пружа где год да се појавимо и јесте једини разлог и највећа снага због које се одупиремо силној неправди и то нико не може зауставити. 

- Нашој публици поручујемо да се Тхе Фрајле сигурно неће предати. Наставићемо радити свој посао, јер обожавамо стварати и изводити музику, али изнад свега, зато што нас публика жели. Ми смо одлучиле проговорити и ово је само почетак. Тхе Фрајле више ћутати неће - закључују Невена Буча, Јелена Буча и Наташа Михајловић.

Поводом њихових навода огласила се и њихова бивша менаџерка, Лидија Самарџија.

- Поштовани, током дана или најкасније сутра ће Вам адвокатски тим послати коментар. Будући да је у поступку више судских процеса, верујем да разумете да је оваква врста комуникације једино логично и разумно за мене - Правне институције раде свој посао и било би пуно лакше да потписнице отвореног писма не избегавају преузети позиве на рочишта - каже Самарџија, преноси "Индекс.хр".

БОНУС ВИДЕО: