Поштује се као борац за хришћанску веру и заштитницу жена.

Иако празник Свете Мученице Марине - Огњене Марије није у црквеном календару обележен црвеним словом, у народу је веома поштован, посебно међу женама, тако да се на тај дан, када због велике врућине „гори небо и земља“ не раде никакви послови, нарочито ручни и радови у пољу.

Мошти ове светитељке налазиле су се у Цариграду до доласка крсташа, а данас се њена рука налази у светогорском манастиру Ватопеду. јене мошти и данас су поштоване. Сматра се да Огњена Марија увек одговара на молитве и лечи болесне, без обзира на вероисповест.

Ако на дан Огњене Марије, севају муње и чује се грмљавина, то се сматра лошим знаком, и великом казном. Сматра се да ова светитељка добро зна ко је грешан, па тај дан сви добијају по заслузи. Према народном веровању, света Марина пали и кажњава огњем и као свети Илија, који кажњава громом. Славе је сви који су имали штете од грома и олује.

Фото: архива Новости

 

У народном предању чувају се примери о ватри или громовима који су у вреле празничне дане спалили жито, сено и домове људи који су се огрешили радећи на празник Огњене Марије.

Обичај је да се на овај празник, када због велике врућине "гори небо и земља", не раде никакви послови. Народна изрека каже - ко слави Огњену Марију сигуран је у летину. Обележава се и као крсна слава. Нико данас не ради, ни у пољу ни у кући, поготово жене.

Међу верницима - православцима, Огњена Марија (која, иначе, у народној традицији слови као сестра Громовника Илије и Светог Пантелије) изазива посебно страхопоштовање. Тога дана (30. јула по новом, односно 17. по старом календару) нико не ради јер се сматра да је тога дана сваки посао неталичан и грешан, да свако ко тога дана прекрши вољу божју, не може очекивати милост његову.

БОНУС ВИДЕО:

БИО ЈЕ ГЛУМЧИНА: Зоран Радмиловић није волео да прича, али је на сцени господарио расположењем свих

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".