Пензионери су све више на удару трговаца – превараната који им продају робу ван пословних просторија, на такозваним презентацијама или доласком на кућну адресу. Ових дана су се у јавности огласиле жртве једне компаније које су биле изманипулисане, па су пристале да купе усисивач по цени од невероватних 3.000 евра! Размере злоупотребе су јасније када се зна да је реална цена овог производа 60 пута нижа.

Ово није усамљен случај. То је само једна у низу фирми које су развиле велики бизнис на рачун пензионера. Правни саветник у Националној организацији потрошача Србије (НОПС), Марко Драгић, истиче да им стижу бројне пријаве старијих суграђана, а да им је ова компанија добро позната.

– Они су лане продавали усисивач за 1.000, а ове године за 3.000 евра – наводи Драгић. – У редовној продаји такав производ кошта 50 евра у Кини, Турској или другим азијским земљама и може се купити путем платформе "Алиекспрес".

Та фирма, како додаје, представља потенцијалним купцима да имају програм за рециклажу, те да ће добити повољније нови усисивач када им дају свој стари. Он указује и да нема званичних информација произвођача када су у питању карактеристике усисивача, упутства за употребу и начин одржавање, односно недостаје предуговорно обавештење потрошачу како би могао да донесе исправну економску одлуку. То даје могућност трговцу да приликом презентације манипулише подацима о квалитету производа. Ни наши новинари нису успели на сајту ове компаније да нађу податке о овом усисивачу.

– На мети бројних фирми које продају робу ван пословних просторија су старије особе којима се, на више месечних рата, нуде разни производи – наводи Драгић.

– Често продају разне масажере и магнетне простирке. Убеђују пензионере да ће им, наводно, ти производи помоћи и решити здравствене проблеме. Али, они нису медицински испитани, нити ти трговци имају сертификат, потрвду да те производе могу да декларишу и промовишу као медицинско помагало.

Међутим, како одаје, многи потрошачи наседају на њихове манипулације и папрено плаћају производе, 50 или 60 пута скупље од њихове реалне цене. На пример, производи који коштају око 20 до 30 долара на платформи „Алиекспрес“ и сличним сајтовима, овде се продају за 70.000 или 100.000 динара и више, преносе медији.

Фото: П.Милошевић

 

– Прво позову телефоном, а онда презентацију обаве на кућној адреси најстаријих потрошача или у домовима пензионера, ресторану, кафићу – објашњава Драгић. – То је лукаво организовано, плате им ручак или вечеру, неколико пића и два до три сата презентују робу. За то време убеде пензионере да им је потребан управо производ који им нуде.

Честе покушавају да намаме пензионере тако што злоупотребљавају име и углед Фонда ПИО, тако што га наводе као продавца. Трговци-преваранти базе података са бројевима телефона пензионера и њихових адреса купују на црном тржишту. На пример, особа која је радила у некој фирми у којој је имала приступ таквој бази података, то им после прода.

Драгић истиче да има трговаца који у овој сфери поштено послују, али су због оних који користе овај вид пословања за преваре, и они на лошем гласу. НОПС саветује грађане да производе купују у регистрованим продавницама, а да избегавају да то чине путем презентација. Уколико то раде, треба да провере цене и на другим местима. Пре свега треба да размисле да ли им је тај производ потребан. Старији би требало да се посаветују да неким млађим о карактеристикама производа и исплативости. Ако намеравају да купе неки масажер, онда је пожељно и да се консултују са лекаром да ли је тај производ заиста медицински испитан и да ли смеју да га користе или може да изазове и негативне последице по њихово здравствено стање.

(Србија данас)

БОНУС ВИДЕО: