Ако се на Огњену Марију нешто деси - не можеш се избавити, ако ватра плане, не можеш је угасити. Ако се баш тога дана наоблачи, севне муња, упали жито - изгореће до последње сламке - У ово се чврсто верује у Србији још од памтивека.

Због тога и крилатица која се преноси с колена на колено:

"Огњем пржи Огњена Марија, Громом бије Громовник Илија, Миром мири Мирносна Марија…"

Света великомученица Марина, познатија у народу као Огњена Марија, у црквеном календару је обележена црним словом, али се у народу строго поштује. Од памтивека постоји предање које каже да света мученица Марина пали и кажњава огњем, зато је у народу позната као Огњена Марија.

Жене посебно празнују дан Огњене Марије, те су тог дана кућни послови сведени на минимум.

У својој књизи Огњена Марија Ливањска, чији је садржај настао на основу докумената, а превасходно сведочења преживелог српског становништва ливањског подручија стравично пострадалог у масовном злочину 29. и 30. јула 1941. године, подгорички новинар и публициста, Будо Симоновић, о овом празнику забележено је и ово:

"Међу верницима - православцима, Огњена Марија (која, иначе, у народној традицији слови као сестра Громовника Илије и Светог Пантелије) изазива посебно страхопоштовање.

Тога дана (30. јула по новом, односно 17. по старом календару) нико не ради јер се сматра да је тога дана сваки посао неталичан и грешан, да свако ко тога дана прекрши вољу божју, не може очекивати милост његову:

"Ми би рекли овде да је Огњена Марија удешљива", каже Сава Петровић из ливањског села Губин, једна од ретких српских душа из ових крајева која је лета господњег 1941. преживела Огњену Марију. А не буде вазда по правди и заслузи. Деси се, као тог злог лета 1941, да се удружи сила и неправда, да бог зажмури и ђаволу у сватове дође, и онда све наопако обрне - казна страшна стигне безгрешнике..."

БОНУС ВИЕДО

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".