Иако је за живота направила прегршт хитова, Мериму Његомир највише повезују са песмом „Иванова корита“. Песма је постала лична карта легендарне певачице, а мало се зна да је чувени композитор Милутин Поповић Захар стихове ове ванвременске нумере посветио стрицу који је, као и Мерима, преминуо након борбе са раком панкреаса.

- Песму „Иванова корита“ написао сам 1999. године, када се мој стриц Јакша разболео од рака панкреаса. Живео је у Београду и ја сам отишао да га видим, а он се већ полако гасио. И пошто је био пореклом из Црне Горе, рекао ми је: „Молим те синовче, донеси ми балон воде с Иванових корита код Цетиња, чини ми се да ћу да оздравим од тога“ – започео је своју причу Захар за „Информер“.

Фото: Сарић С.

 

 

- Његова жена је то чула и рекла ми је „Наточи му воде са било ког извора и донеси“. Тако сам и урадио. Отишао сам код стрица, он је попио гутљај и рекао ми „Ово није вода са Иванових корита“. Кренуо сам кући, било ме је срамота, гризла ме је савест. У Београду је била гужва, чини ми се да сам се возио сатима. И одједном су кроз главу почели да ми се нижу стихови.

Када је након две године понудио песму Мерими, она ју је сматрала врло тужном па је Захар морао мало да коригује текст.

- Допала јој се песма, али ми је рекла да је веома тужна. Зато сам накнадно дописао стихове „Ти не плачи, мајко стара, лијепа Анка проговара. У сну ми се Јова јави. Оздравићу од љубави“ – рекао је Милутин Поповић, који је до Меримине смрти остао у контакту са њом.

БОНУС ВИДЕО: